STA

 |  Politika

Slovenija / »Ravnavnje Avstrije je nesprejemljivo«

Podaljšanje nadzora na meji 

Tanja Fajon, ministrica za zunanje zadeve RS

Tanja Fajon, ministrica za zunanje zadeve RS
© Uroš Abram

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) je namero Avstrije, da za šest mesecev znova podaljša nadzor na meji s Slovenijo, označilo za nesprejemljivo. Kot so še sporočili za STA, obžalujejo tovrstno ravnanje avstrijskih oblasti, ko bo Evropska komisija prejela razloge za podaljšanje nadzora, pa se nameravajo na to ustrezno odzvati.

"Obžalujemo, da je Avstrija ponovno napovedala podaljšanje notranjega nadzora na meji s Slovenijo. Ravnanje je nesprejemljivo, na kar sosednjo državo kot tudi pristojne institucije EU opozarjamo že dolgo. Ko bo Avstrija Evropski komisiji podala uradne razloge za ponovno podaljšanje nadzora na notranji meji v schengenskem območju, pa se bomo na to ustrezno odzvali," so sporočili iz Mladike.

Da namerava Avstrija znova podaljšati nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko za pol leta, je povedal avstrijski notranji minister Gerhard Karner. Kot je dejal za avstrijski radio Ö1, je podaljšanje nujno zaradi velikega migracijskega pritiska, saj da nadzor na zunanjih schengenskih mejah ne deluje.

"Obžalujemo, da je Avstrija ponovno napovedala podaljšanje notranjega nadzora na meji s Slovenijo. Ravnanje je nesprejemljivo, na kar sosednjo državo kot tudi pristojne institucije EU opozarjamo že dolgo. Ko bo Avstrija Evropski komisiji podala uradne razloge za ponovno podaljšanje nadzora na notranji meji v schengenskem območju, pa se bomo na to ustrezno odzvali."

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve

Dunaj namerava po ministrovih besedah Evropsko komisijo o novem podaljšanju nadzora na notranji schengenski meji obvestiti v prihodnjih dneh.

Avstrija je nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko uvedla že leta 2015 na vrhuncu begunske krize, nato pa ga vsake pol leta podaljšala za šest mesecev. Nazadnje je mejni nadzor podaljšala novembra lani, in sicer do 11. maja letos.

O vprašanju nadzora na notranjih mejah je že presojalo Sodišče EU, ki je aprila 2021 sporočilo, da lahko država članica ob resni grožnji za svoj javni red ali svojo notranjo varnost ponovno uvede nadzor na svojih mejah z drugimi državami članicami, vendar pri tem nadzoru ne sme prekoračiti najdaljšega celotnega trajanja šestih mesecev.

Slovenija ob sklicevanju na sodbo Sodišča EU, da podaljševanje nadzora na meji zaradi iste grožnje ni skladno s pravom EU, pričakuje, da bo Avstrija izvajanje začasnega nadzora na meji z našo državo ukinila.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.