STA

 |  Svet

Zelenski / »Zasežena ruska sredstva naj se namenijo za obnovo Ukrajine«

Po ocenah IMF potrebe Ukrajine za obnovo in okrevanje znašajo 411 milijard ameriških dolarjev

Udeležence srečanja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke v Washingtonu je v sredo ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v videonagovoru pozval, naj se zasežena sredstva ruske centralne banke v tujini namenijo obnovi Ukrajine. Po ocenah IMF potrebe Ukrajine za obnovo in okrevanje znašajo 411 milijard ameriških dolarjev.

Samo za kritične in prednostne naložbe v obnovo in okrevanje bi Ukrajina letos potrebovala 14 milijard dolarjev (12,7 milijard evrov), je ocenil IMF, ki je Kijevu v začetku aprila nakazal prvo tranšo novega štiriletnega posojilnega programa v vrednosti 15,6 milijarde dolarjev.

Da je pomoč Ukrajini "skupni podvig", je v Washingtonu poudarila ameriška finančna ministrica Janet Yellen, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zelenski je prek video povezave zbranim sporočil, da "Rusija mora čutiti polno ceno za svojo agresijo" in znova pozval k namembi zamrznjenih ruskih sredstev za obnovo Ukrajine.

Moskva je v primeru takšne porabe njenih sredstev že napovedala protiukrepe, hkrati pa se pojavljajo pravna in praktična vprašanja v zvezi z morebitno izpolnitvijo te želje Zelenskega, pojasnjuje dpa.

Leta 2022 je bil ukrajinski proračun podprt z več kot 35 milijardami evrov iz tujine. Za tekoče leto Kijev upa na podobno visok znesek financiranja iz tujine, kar bi pomenilo, da se približno polovica ukrajinskega proračuna financira iz tujih sredstev.

Q45zHxnFY6Y

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.