STA

 |  Svet

Mediji zapuščajo Twitter

Ameriški javni radio NPR je kot prvi veliki medij v sredo zaprl svoje profile na Twitterju, ker ga je Muskovo omrežje označili za medij, povezan z državo. Gre za oznako, ki jo Twitter uporablja za državne medije v avtoritarnih državah, kot sta Kitajska in Rusija.

Ameriški javni radio NPR je kot prvi veliki medij v sredo zaprl svoje račune na Twitterju zaradi nove politike tega družbenega omrežja, v skladu s katero so ga označili za medij, povezan z državo. Gre za oznako, ki jo Twitter uporablja za državne medije v avtoritarnih državah, kot sta Kitajska in Rusija.

Nacionalni javni radio (NPR), spoštovana in znana neprofitna medijska organizacija v ZDA, ki ima 46 milijonov poslušalcev in bralcev na teden na svojih radijskih postajah, spletnih straneh in podkastih, je v sredo sporočil, da njegovi računi na Twitterju ne bodo več aktivni.

Za to so se odločili, ker je Twitter sprejel ukrepe, ki spodkopavajo njihovo verodostojnost z lažnim namigovanjem, da niso uredniško neodvisni. Poslušalce in bralce je pozval, naj jim sledijo na drugih platformah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nacionalni javni radio (NPR), spoštovana in znana neprofitna medijska organizacija v ZDA, ki ima 46 milijonov poslušalcev in bralcev na teden na svojih radijskih postajah, spletnih straneh in podkastih, je v sredo sporočil, da njegovi računi na Twitterju ne bodo več aktivni.

Medij, ki je ponosen na svojo uredniško neodvisnost, se je za to odločil, ker ga je Twitter v skladu z novo politiko minuli teden označil za "z državo povezan medij". Enako je označil tudi britanski javni servis BBC.

Vsak tvit, poslan z računa, je bil tako opremljen z opozorilom, da gre morda za propagando. V znak protesta je NPR prenehal tvitati, po pritožbah pa je Twitter oznako NPR spremenil v "iz proračuna financiran medij".

Oba medija sta oznako "z državo povezan medij" zavrnila kot nesprejemljivo, NPR ker iz državnih virov dobijo manj kot odstotek sredstev, BBC pa, ker ga financira britanska javnost z naročnino.

Čeprav ima skoraj devet milijonov sledilcev na Twitterju, se je NPR nato v sredo odločil za odhod s tega priljubljenega družbenega omrežja.

Za to se je odločil nekaj ur po tem, ko je lastnik Twitterja Elon Musk v sredo v pogovoru za BBC priznal, da je bila odločitev o oznaki BBC napaka in da bo razmislil o njeni spremembi v "financiran iz javnih sredstev". To je nekaj ur kasneje tudi storil. O NPR pa ni govoril.

Priznal je tudi, da je v pol leta od nakupa Twitterja za 44 milijard ameriških dolarjev naredil veliko napak in zagotovil, da gredo sedaj v pravo smer.

AyHGJXVrII8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.