STA

 |  Svet

Sudan / Skoraj sto smrtnih žrtev in 1100 ranjenih

Sudansko prestolnico Kartum že tretji dan pretresajo spopadi med vojsko in paravojaškimi silami RSF

Sudansko prestolnico Kartum že tretji dan pretresajo spopadi med vojsko in paravojaškimi silami RSF, število žrtev med civilisti pa se je po navedbah sudanskih zdravnikov do danes povečalo na skoraj sto, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Mednarodna skupnost poziva k takojšnji prekinitvi ognja in dialogu.

"Število smrtnih žrtev med civilisti v spopadih je doseglo 97," je davi sporočil sindikat zdravnikov v Sudanu, pri čemer so opozorili, da ta številka ne vključuje vseh žrtev, saj mnogi zaradi logističnih težav niso mogli priti v bolnišnice. Po navedbah zdravnikov je bilo v spopadih ranjenih več sto civilistov, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa je poročala o več kot 1100 ranjenih.

Po ulicah Kartuma tudi danes ob nadaljevanju spopadov med vojsko in paravojaškimi enotami odmevajo glasni streli in oglušujoče eksplozije, poroča AFP. Po navedbah očividcev je bilo v zraku čutiti vonj po smodniku, iz več poškodovanih stavb pa se je valil gost črn dim.

Paravojaške sile RSF trdijo, da so zasedle območja v glavnem mestu Kartum, vključno s predsedniško palačo, vojska pa naj bi ponovno prevzela nadzor nad letališčem v prestolnici in trdi, da ima opravka z "manjšimi skupinami upornikov".

Iz sveta se medtem vrstijo pozivi k takojšnji prekinitvi ognja in nadaljevanju dialoga. Velik del mednarodne skupnosti je pozval k obnovitvi pogovorov za ponovno vzpostavitev civilne vlade, Afriška unija pa je v državo poslala svojega najvišjega diplomata Mousso Fakija Mahamata. Posredovanje med sprtima frakcijama sta ponudila tudi Egipt in Južni Sudan.

Nasilje v Sudanu je izbruhnilo v soboto po večtedenskem sporu med poveljnikom sudanske vojske Abdelom Fatahom al Burhanom in njegovim namestnikom Mohamedom Hamdanom Dagalom, ki poveljuje močnim paravojaškim silam za hitro podporo (RSF).

Spopadi so izbruhnili po nesoglasjih med generaloma, ki vodita Sudan od vojaškega udara leta 2021, predvsem glede načrtovane vključitve RSF v redno vojsko. To je bil ključni pogoj za končni dogovor in posledični prehod na civilno vlado, s katerim naj bi se končala politična kriza v Sudanu.

xGqwOLxOtrk

HgRPHJVPbVs

hjwacCv0XvM

8RJ0Tk2dJMk

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.