STA

 |  Svet

Brazilija Zahodu očita, da spodbuja vojno v Ukrajini

Rusija stališča Brazilije hvali, ZDA pa jih graja

Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva

Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva
© Alexandre Campbell / Flickr

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov se je zahvalil Braziliji, kjer se je v ponedeljek srečal s predsednikom Luizom Inaciom Lulo da Silvo, za podporo glede Ukrajine. ZDA so bile medtem kritične do nedavnih izjav brazilskega predsednika, ki je Zahodu očital, da spodbuja vojno v Ukrajini. Brazilija kritike Washingtona zavrača.

Ruski zunanji minister Lavrov se je med obiskom v prestolnici Brasilia, kjer se je ustavil v okviru svoje turneje po Latinski Ameriki, zahvalil brazilskemu predsedniku Luli za podporo pri iskanju rešitve konflikta z Ukrajino, ki traja že 14 mesecev.

"Hvaležni smo našim brazilskim prijateljem za njihovo jasno razumevanje geneze situacije (v Ukrajini). Hvaležni smo za njihovo željo, da prispevajo k iskanju načinov za rešitev te situacije," je dejal Lavrov po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Ob tem je še dejal, da so "zainteresirani, da se ukrajinski konflikt čim prej konča". Vendar pa bi morala vsaka rešitev temeljiti na "multipolarnosti", je menil Lavrov in obtožil Zahod, da "poskuša dominirati na mednarodnem prizorišču".

"Hvaležni smo našim brazilskim prijateljem za njihovo jasno razumevanje geneze situacije (v Ukrajini). Hvaležni smo za njihovo željo, da prispevajo k iskanju načinov za rešitev te situacije."

Sergej Lavrov,
ruski zunanji minister

Brazilski predsednik se je pred dnevi vrnil z obiska na Kitajskem, kjer je s svojimi izjavami poskrbel za nemalo začudenja na Zahodu, ko je ZDA očital, da "spodbujajo vojno" v Ukrajini in jih pozval, naj začnejo "govoriti o miru". Podoben poziv je naslovil tudi na EU. Kot je dejal, je treba "predvsem prepričati države, ki dobavljajo orožje in spodbujajo vojno, naj s tem prenehajo".

Njegovo stališče je po poročanju AFP podobno tistemu, ki ga pogosto zagovarjata Moskva in Peking, ki za vojno v Ukrajini krivita Zahod.

Izjave Lule v Washingtonu niso naletele na odobravanje. Tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Kirby je v ponedeljek dejal, da "Brazilija ponavlja rusko in kitajsko propagando, ne da bi sploh upoštevala dejstva".

Trditve brazilskega predsednika, da ZDA in Evropa nista zainteresirani za mir v Ukrajini ali da sta soodgovorni za vojno v tej državi, pa je označil kot "globoko problematične", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Brazilija kritike ZDA, da predsednik Lula da Silva ponavlja rusko in kitajsko propagando o ukrajinski vojni, zavrača.

"Takšni ukrepi imajo negativne učinke predvsem na gospodarstvo v državah v razvoju."

Mauricio Vieira,
brazilski zunanji minister

Brazilski zunanji minister Mauricio Vieira, ki se je prav tako sestal z ruskim kolegom Lavrovom, je dejal, da se z izjavami Kirbyja ne strinja. Pri tem je ponovno potrdil interes te največje države Latinske Amerike za mirno rešitev in kritiziral sankcije proti Rusiji.

"Takšni ukrepi imajo negativne učinke predvsem na gospodarstvo v državah v razvoju," je dejal po poročanju dpa, ki ob tem navaja, da je Brazilija kot ena izmed vodilnih svetovnih kmetijskih proizvajalk odvisna od gnojil iz Rusije.

Brazilija je sicer prva postaja Lavrova na njegovi latinskoameriški turneji, v okviru katere bo ta teden obiskal še Venezuelo, Nikaragvo in Kubo; gre za države, kjer so na oblasti levičarske vlade, ki niso naklonjene ZDA, poroča AFP.

TZ3hapDgFKU

w2yP76OLgGs

cmGywW2P0gU

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.