STA

 |  Svet

Odškodnina za širjenje lažnih novic / »Resnica je pomembna. Laži imajo posledice.«

Fox News bo moral proizvajalcu glasovalnih naprav Dominion zaradi trditev o volilnih goljufijah na predsedniških volitvah leta 2020 plačati 720 milijonov evrov

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump
© Wikimedia Commons

Ameriška televizijska hiša Fox News in proizvajalec glasovalnih naprav Dominion sta sklenila poravnavo v tožbi zaradi obrekovanja v zvezi z neutemeljenimi trditvami o volilnih goljufijah na predsedniških volitvah 2020. Fox News bo Dominionu plačal 787,5 milijona ameriških dolarjev (približno 720 milijonov evrov), poročajo tuje tiskovne agencije.

Poravnavo sta družbi dosegli v torek zvečer tik pred začetkom sodnega postopka. V tožbi je Dominion prvotno zahteval približno 1,6 milijarde ameriških dolarjev (približno 1,5 milijarde evrov) odškodnine, ker je televizija Fox News širila lažne novice o domnevnem manipuliranju z volilnimi napravami leta 2020. Dominion trdi, da je konservativna mreža namerno razširjala teorije zarote nekdanjega predsednika Donalda Trumpa.

"Resnica je pomembna," je ob objavi poravnave dejal Dominionov odvetnik Justin Nelson. "Laži imajo posledice," je poudaril.

Glavni izvršni direktor družbe Dominion John Poulos je dejal, da je dogovor vključuje Foxovo priznanje, da je širil laži o družbi Dominion, ki so povzročile ogromno škodo njegovemu podjetju, zaposlenim in strankam.

Iz družbe Fox News pa so sporočili, da priznavajo sodbe sodišča, ki je ugotovilo, da so bile nekatere Foxove trditve o družbi Dominion neresnične, obenem pa so poudarili, da poravnava "odraža Foxovo zavezanost najvišjim novinarskim standardom".

"Upamo, da bo naša odločitev, da spor z Dominionom rešimo sporazumno, namesto da bi ga reševali z razdiralnim sojenjem, državi omogočila, da se od teh vprašanj oddalji," so zapisali v izjavi.

qtks4r1kb3k

zj1DTSikLqQ

GN5rlW4-JiM

_bzYgD4d2Uk

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.