STA

 |  Svet

Italija turiste privablja tudi s posnetki iz Slovenije

Nva promocijska kampanja Odprti za čudeže razburja italijanske državljane

Italijanske državljane razburja nova promocijska kampanja Odprti za čudeže. Ministrstvo za turizem in italijanska turistična agencija Enit sta zanjo namenila devet milijonov evrov, filmček pa med drugim vključuje prizor, posnet v eni od slovenskih vinarn.

V enem izmed posnetkov novega promocijskega videa skupina prijateljev nazdravlja v čast "lepi Italiji". Kot poroča italijanski časnik Corriere Della Sera, tako okolica kot vino in modra okna v ozadju dajejo vtis, da je bil prizor posnet v Italiji, kar pa ne drži.

Novinarka Selvaggia Lucarelli je tako za dnevnik Il Fatto Quotidiano povedala, da so bili prizori posneti v vinski kleti v Sloveniji. Da gre za slovensko vinsko klet, je na Facebooku opozoril tudi tržaški režiser Massimiliano Milič.

"Italijansko ministrstvo za turizem se je za promocijo države odločilo z videoposnetkom brezplačnih ali poceni dostopnih slik s tujih platform ter posnetki iz slovenske vinske kleti," je bil kritičen v zapisu na Facebooku.

"Italijansko ministrstvo za turizem se je za promocijo države odločilo z videoposnetkom brezplačnih ali poceni dostopnih slik s tujih platform ter posnetki iz slovenske vinske kleti."

Massimiliano Milič,
tržaški režiser

V ospredju kampanje, ki prikazuje lepote Italije, posnetek je med drugim objavljen tudi na portalu YouTube, je sicer Venera renesančnega mojstra Sandra Botticellija, ki se prelevi v virtualno vplivnico in obiskuje italijanske znamenitosti.

Ta del je med drugim zmotil znano italijansko vplivnico Chiaro Ferragni, ki meni, da Venerina podoba v videu močno spominja nanjo iz leta 2020, ko je z ministrstvom za turizem brezplačno sodelovala v eni od promocijskih kampanj.

Projekt je izvedla oglaševalska agencija Armando Testa, italijansko ministrstvo in turistična agencija pa sta zanj odštela devet milijonov evrov. Že ob samem začetku je bila deležna ostrih kritik, med drugim tudi zaradi slogana Italia, open to meraviglia (Italija, odprti za čudeže), ki je napisan v slabi angleščini, poroča avstrijska tiskovna agencije APA.

Župan Firenc Dario Nardella je oglaševalsko akcijo medtem označil za zbirko klišejev. "Moramo najti druge načine, kako tujcem povedati o lepotah naše dežele. Želimo se osredotočiti na kakovosten turizem zunaj običajnih poti in klišejev," je dejal po poročanju APA.

toGef597MG0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.