Saša Eržen

 |  Mladina 17  |  Kultura  |  Hudo

Pribor iz avokada

Uporabne koščice

© Arhiv Mladine

Mehika vodi v pridelavi avokada in pridela dobro tretjino vsega na svetu. Avokadove koščice pa vsebujejo podoben naravni polimer kot koruza, iz katere že nekaj časa izdelujejo razgradljivo bioplastiko. Mehiško podjetje Biofase, ki ga je pred desetletjem ustanovil inženir kemije Scott Munguía, je tako nastalo z misijo, da iz avokadovih pešk poskusijo izdelati »naravno« plastiko. Uspelo jim je in danes iz nje delajo jedilni pribor; pečke, ki so neužitne ter bi sicer romale v smeti, se reinkarnirajo v žlice, vilice in nože, pa tudi slamice, krožnike in embalažo za hrano. Vsi izdelki iz neužitnega dela avokada so v nasprotju s tistimi iz umetnih mas razgradljivi, razpadejo pa v približno 240 dneh. Namenjeni so za hladne ali vroče jedi in pijače, videti so kot plastični in so prav tako trpežni, le da so zaradi lastnosti materiala, iz katerega so izdelani, prožnejši. Samo v ZDA na primer vsako leto porabijo poldrugi milijon ton avokada, obenem pa zavržejo 40 milijard kosov plastičnega pribora za enkratno uporabo. Zdaj bodo lahko avokado rezali z nožem iz avokada, gvakamole jedli z vilicami iz avokada in skozi avokadovo slamico srkali avokadov smuti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.