Uredništvo

 |  Politika

»Policijska ura je sinonim policijske države«

IZJAVA DNEVA

"Policijska ura je namreč sinonim policijske države. Slednja v zgodovinskem pogledu velja za poslednje zatočišče absolutistične oblasti. Kulturni prelom s takim načinom vladanja se je formalno začel z razvojem moderne države. V kontinentalnem pravnem in moralnem, humanističnem izročilu Evrope je moderna država rezultat razvite pravne kulture in etike, vladavine prava in kakovostnega upravnega aparata, policije in celotne javne uprave."

"Nedvomno je pluralizem z vso širino ustavne pravice svobodnega zbiranja in mirnega združevanja, vključno s protesti in svobodnim izražanjem mnenj, bistvo demokracije. Politični funkcionarji in najvišji predstavniki države bi se vendarle morali, vsaj kot zgled nam, povprečnim državljanom, vzdržati odvečnega zaostrovanja, neutemeljenih napadov na državne institucije in hujskanja enih proti drugim."

(Mag. Bećir Kečanović, Inštitut za razvoj vključujoče družbe o tem, da je policijska ura le eden od ukrepov, ki se jim oblast tudi v demokraciji ne more izogniti, kadar je uporaba teh ukrepov nujna in neizogibna, da se v izjemnih primerih zagotovi varstvo človekovih pravic in vitalnih interesov demokratičnega družbenega reda; via Delo)

© Borut Krajnc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.