Uredništvo

 |  Družba

»Tekmovalno naravnana družba je spremenila medsebojne odnose med otroki in starši«

IZJAVA DNEVA

"Tekmovalno naravnana družba in zahteve na delovnih mestih so spremenile medsebojne odnose med otroki in starši, saj slednjim zaradi vsesplošnega pomanjkanja časa velikokrat zmanjkajo trenutki za ukvarjanje z otroki. Zmanjkuje tudi volje za postavljanje mej, ki so v času odraščanja nujne in potrebne. Odkupovanje in miritev slabe vesti z 'razumevanjem' otrok brez ustreznih pogovorov in tudi sankcij samo pripomoreta k izgubljanju vrednot medsebojnega spoštovanja in tolerantnosti do drugih."

"O vlogi šole, njeni pristojnosti pri vzgoji otrok in avtoriteti učiteljev se začne največ govoriti ob večjih ekscesih, ki so tudi medijsko močno odmevni. Takšno pozornost je vzbudil zadnji celjski primer pretepanja osnovnošolke ob navijanju vrstnikov, beograjska tragedija še mnogo večjo. Prizori so spominjali na kakšno ameriško šolo. Veliko je bilo o tem spregovorjenega tudi med šolniki samimi, ki so od zmeraj večjega vmešavanja staršev v njihovo delo že pošteno utrujeni."

(Kolumnist Ivan Lorenčič o vlogi šole, njeni pristojnosti pri vzgoji otrok in avtoriteti učiteljev; via Dnevnik)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.