Uredništvo

 |  Družba

»Namesto vase zaljubljenega posameznika v ospredje spet postaviti skupnost«

IZJAVA DNEVA

"Skozi zgodovino se ciklično izmenjujejo obdobja, ki so bolj optimistična. Takrat se zdi, da je družba v znosnem ravnovesju ali se celo iz dneva v dan bolj in bolj razvija. Takšno kolektivno občutje je po koncu dveh velikih vojn prevladovalo v drugi polovici 20. stoletja. Ob nastopu večjih družbenih sprememb, na primer po vstopu v industrijsko ali sedaj digitalno dobo, pa nastopi družbeni zastoj, saj novi pogoji bivanja od skupnosti terjajo predrugačenje družb, kar običajno poteka s hudimi trenji. Trenutni družbeni mrk je v tem pogledu razumljiv, pri čemer velja vrednote starega sveta, kot so sprejemanje in vključevanje drugačnosti, solidarnost, socialna pravičnost, družbena enakost ..., prevesti v jezik mlajših generacij zato, da bodo lahko učinkovito in s čim manj pretresi usmerjale prihodnost."

"Glede mladine moramo ohranjati optimizem in zaupanje ter ji pomagati, da se bo znala zaščititi pred družbeno razdiralnimi vidiki digitalnega sveta in namesto vase zaljubljenega posameznika v ospredje spet postaviti skupnost. To je tudi edini dolgoročno vzdržen načrt za preživetje skupnosti."

(Zgodovinarka Mateja Ratej o tem, kako doseči več optimizma; v intervjuju za Večerovo prilogo V soboto)

Mateja Ratej

Mateja Ratej
© Marko Pigac

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.