Slediti denarju

Politične stranke niso podjetja, a financiranje in njihovo obnašanje ni daleč temu, zato je potreben premislek, kako naprej, da bodo stranke in politični sistem organizirani v javnem interesu, ne v interesu političnih podjetij. Ne pozabimo, da politične stranke predstavljajo minorno število občanov.

Aktualna ureditev dopušča marsikaj in je tudi vaba za tiste, ki v politiki vidijo predvsem posel in materialno okoriščanje. Predlagam, da se političnih strank ne financira z denarjem, ampak, da se jim delovanje omogoči preko zagotavljanja infrastrukture, ki jo potrebujejo: pisarne, materialni stroški obratovanja pisarn, en zaposlen tajnik, oglasni prostor pred volitvami ... podobno kot imajo v TV in radijskih medijih brezplačne termine pred volitvami. Glede na to, da za tak način financiranja, brez bančnih računov, politične stranke verjetno ne bodo same od sebe pristale ali se za to zavzemale, predlagam, da predlog podprejo mediji in civilna družba in da se o tej zadevi ugotovi mnenje tistih, ki ta cirkus moramo plačevati in gledati in trpeti posledice. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.