STA

 |  Svet

Borrell / »Če se želi Evropa uspešno soočati s Kitajsko, mora biti bolj enotna«

Pri tem je poudaril pomen odnosa Kitajske do vojne v Ukrajini

Če se želi Evropa uspešno soočati s Kitajsko kot vzhajajočo veliko silo, mora biti bolj enotna, je ob prihodu na neformalno zasedanje zunanjih ministrov v Stockholmu povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Pri tem je poudaril pomen odnosa Kitajske do vojne v Ukrajini.

"Če želimo biti relevantni glede Kitajske kot vzhajajoče velike sile, morajo biti članice bolj enotne in ravnati v skladu s skupno politiko," je povedal Borrell.

O tej skupni politiki danes v Stockholmu razpravljajo zunanji ministri držav članic, ki bodo pripravili razpravo voditeljev članic EU o tem na vrhu konec junija.

Dokument, ki so ga pripravile službe zunanjepolitičnega predstavnika, obsega tri vidike, je pojasnil Borrell. Eden od teh je obravnava Kitajske kot partnerja. Poleg tega je Kitajska tekmec, tretji vidik pa so različni ekonomski in politični sistemi, ki jih imata EU in Kitajska.

"Ključni besedi sta sodelovanje in zmanjšanje odvisnosti," je menil Borrell. EU po njegovem mnenju ne more prekiniti odnosov s Pekingom, saj vrednost dnevne trgovinske menjave med EU in Kitajsko znaša 2,7 milijarde evrov.

"Ne moremo imeti normalnih odnosov, če Kitajska ne uporabi močnega vpliva na Rusijo, da bi ustavila to vojno."

Josep Borrell,
visoki zunanjepolitični predstavnik EU

Med strateškimi izzivi v odnosih med EU in Kitajsko je izpostavil Tajvan in rusko agresijo na Ukrajino. Glede Tajvana je poudaril, da je ta pomemben za EU, ki spremlja kitajsko politiko.

"Ne moremo imeti normalnih odnosov, če Kitajska ne uporabi močnega vpliva na Rusijo, da bi ustavila to vojno," pa je povedal glede ruske agresije na Ukrajino.

Na vprašanje, ali se boji morebitnega odziva Pekinga na uvedbo sankcij proti kitajskim podjetjem, ki jih predvideva predlog komisije za 11. sveženj sankcij proti Rusiji, je odgovoril, da odločitev glede tega še ni bila sprejeta.

"Gre za predlog za omejitvene ukrepe na področju trgovine med Evropo, Kitajsko in Rusijo. Ni še odločitve, članice bodo o tem razpravljale v prihodnjih dneh in potem bo Svet EU sprejel odločitev," je dejal visoki zunanjepolitični predstavnik unije.

Zunanji ministri EU, med njimi državni sekretar na slovenskem zunanjem ministrstvu Marko Štucin, bodo govorili tudi o nadaljnji podpori Ukrajini pri njenem soočanju z rusko agresijo.

"Jasno je, da moramo še naprej podpirati Ukrajino, in to na dolgi rok. Ne gre samo za dobave streliva za boje v prihodnjih dneh," je povedal Borrell. Ruski predsednik Vladimir Putin mora po njegovih besedah "razumeti, da se ne bomo utrudili".

Ministrom držav članic se bo v soboto predvidoma pridružil tudi ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.