Uredništvo

 |  Politika

»Minister, ki je sam dvoživka, ne bo ukinil dvoživk«

Nekdanji strokovni direktor UKC Ljubljana, nekdanji minister za zdravje in strokovnjak za zdravstvene sisteme poudarja, da je minister za zdravje poseben primer, ki uživa polno zaupanje predsednika vlade

Dušan Keber za Mladinine ALTERNATIVE 2023

Dušan Keber za Mladinine ALTERNATIVE 2023
© Uroš Abram

Izšla je posebna edicija prispevkov k razumevanju časa. Mladinine ALTERNATIVE 2023 tokrat z vodilnimi filozofi, sociologi, ekonomisti, gospodarstveniki, predstavniki družbenih gibanj postavljajo vprašanja prihodnjega razvoja Slovenije. Kakšna je začrtana smer razvoja družbe in države? Kako vplivajo na nas mednarodne okoliščine? Kako poškodovana je slovenska družba? Kakšno smer je ubrala vlada Roberta Goloba?

V članku z naslovom Razočaranje, ki kliče po obratu Dušan Keber piše o tem, da se nekateri sprašujejo, ali predsednik vlade sploh ve za stališča in početje svojega ministra. Seveda ve; ostaja zgolj vprašanje, kdo od njiju usmerja zdravstveno politiko. 

"Aktualni minister za zdravje Bešič Loredan je očitno obseden z idejo, da bo zdravstvo urejeno samo tako, da vse vzvode odločanja prevzame v svoje roke."

Dušan Keber

"Poseben problem je minister za zdravje, ki uživa polno zaupanje predsednika vlade. Notorično je njegovo prazno izrekanje obljub ter napovedovanje in odlaganje časovnic. Spomniti se je treba njegove izjave na začetku mandata, da privatizacija zdravstva v Sloveniji ni problem. Očitno je, da paktira z zasebnimi izvajalci in da kritike dosledno usmerja samo na javne. Lastno krivdo, da zdravniki zapuščajo zdravstvene domove, prelaga s pomočjo anonimnih ovadb na direktorico zdravstvenega doma; zavrtel je celoten strankarski aparat, da bi jo odstavil, nemara celo s pomočjo posebnega zakona. Dodaten dokaz njegovega podpiranja zasebnega sektorja je slabo prikrito odobravanje opozicije, pri kateri je črpal znaten del svojih predlogov. Minister, ki je sam dvoživka, ne bo ukinil dvoživk," je zapisal Dušan Keber.

Priskrbite si svoj izvod pri prodajalcu časopisov ali obiščite našo spletno trgovino.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.