STA

 |  Svet

»V interesu vseh nas je, da barbarstvo Putina ne bo nagrajeno«

Britanski premier Sunak je poudaril, da Ukrajine ne smemo pustiti na cedilu, saj se posledice te vojne raztezajo po vsem svetu

Rishi Sunak naj bi ukrajinskemu voditelju zagotovil dobavo več sto raket in brezpilotnih letalnikov

Britanski premier naj bi ukrajinskemu voditelju zagotovil dobavo več sto raket in brezpilotnih letalnikov
© Lauren Hurley / No10 Downing Str / Flickr

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes prispel na nenapovedan kratek obisk v Veliko Britanijo, kjer se bo srečal z britanskim predsednikom vlade Rishijem Sunakom. Slednji naj bi ukrajinskemu voditelju zagotovil dobavo več sto raket in brezpilotnih letalnikov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Prihod ukrajinskega predsednika v Veliko Britanijo je že potrdila tudi vlada v Londonu. Premier Sunak naj bi po napovedih virov blizu vlade med pogovori z Zelenskim v podeželski rezidenci Chequers ponovno poudaril pomen zagotavljanja celotnega svežnja podpore Ukrajini.

Iz Downing Streeta so ob tem sporočili, da bo Združeno kraljestvo še danes potrdilo dobavo "več sto" raket za zračno obrambo in brezpilotnih letalnikov z dosegom več kot 200 kilometrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ukrajine ne smemo pustiti na cedilu. Fronta se morda res nahaja v Ukrajini, vendar se posledice te vojne raztezajo po vsem svetu. V interesu vseh nas je, da barbarstvo ruskega predsednika Vladimirja Putina ne bo nagrajeno," je po navedbah AFP dejal britanski premier.

Omenjeno orožje naj bi Kijevu dobavili v prihodnjih mesecih, medtem ko naj bi se Ukrajina pripravljala na protiofenzivo proti ruskim silam.

Velika Britanija je za ZDA druga največja dobaviteljica vojaške pomoči Ukrajini in je v svoj program pomoči med drugim vključila rakete dolgega dosega Storm Shadow, enako kot druge zahodne države pa kljub prošnjam in pozivom Zelenskega za zdaj Ukrajini ne dobavlja bojnih letal.

Zelenski je v zadnjih dneh z obiski v več evropskih državah skušal zagotoviti novo vojaško podporo Ukrajini. V okviru svoje turneje po Evropi je ukrajinski predsednik poleg današnjega obiska v Veliki Britaniji v zadnjih dneh obiskal še Francijo, Italijo, Vatikan in Nemčijo.

To sicer ni prvi obisk ukrajinskega predsednika v tej državi po začetku vojne v Ukrajini. Zelenski je London obiskal že februarja in se takrat srečal s Sunakom ter imel govor v parlamentu, sprejel pa ga je tudi kralj Karel III.

bj_nCoV_vWw

dgI-pR76Swc

n-aiHPpdAco

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.