STA

 |  Svet

Biden / »Zelenski mi je zagotovil, da lovcev F-16 ne bodo uporabili za napade na rusko ozemlje«

Ameriški predsednik Joe Biden je na srečanju z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim napovedal nov paket vojaške pomoči za Ukrajino

Ameriški predsednik Joe Biden je na dvostranskem srečanju z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim ob robu vrha G7 v Hirošimi napovedal nov paket vojaške pomoči za Ukrajino. Ukrajini je odobril dostop do lovcev F-16, Zelenski pa mu je zagotovil, da jih ne bodo uporabili za napad na Rusijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zelenski mi je dal zagotovilo, da jih ne bodo uporabili za napade na rusko ozemlje, bodo pa to lahko storili povsod, kjer so ruske enote v Ukrajini in na tem območju," je novinarjem po srečanju povedal Biden.

ZDA so Ukrajini v boju proti ruski agresiji v minulih mesecih zagotovile obsežno vojaško pomoč. Tokratna pošiljka, v kateri bodo po navedbah AFP topništvo, oklepna vozila in strelivo, bo vredna 375 milijonov dolarjev, so sporočili iz Bele hiše. Kot so dodali, gre za pomoč Ukrajini "za zagotovitev dolgoročne sposobnosti obrambe pred rusko agresijo in za njeno odvračanje".

Biden je Zelenskemu na srečanju ponovil zavezanost ZDA, da bodo ukrajinskemu narodu pomagale pri obrambi lastne suverenosti in demokracije pred rusko invazijo, so še sporočili iz Bele hiše.

"Putin ne bo zlomil naše odločnosti, kot je mislil, da lahko."

Joe Biden,
predsednik ZDA

Dodal je, da je ukrajinskemu predsedniku zagotovil, da Washington in drugi podporniki Kijeva s podporo ne bodo omahoval. e dejal Biden.

Zelenski je po pogovorih izrazil hvaležnost za najnovejši paket vojaške pomoči in za finančno pomoč ZDA v višini 37 milijard dolarjev.

Kot je dodal, sta se z Bidnom pogovarjala o nadaljnjem sodelovanju za krepitev obrambnih zmogljivosti Ukrajine, pa tudi o izvajanju mirovne formule za Ukrajino ter projektih za njeno obnovo in okrevanje.

ALEK0odD1CI

2XYwR5-Tp9o

58bF0GUg1tc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.