STA

 |  Svet

TikTok proti zvezni državi, ki ga je prepovedala

"Izpodbijamo neustavno prepoved TikToka v Montani, da bi zaščitili naše podjetje in več sto tisoč uporabnikov TikToka v Montani," so zapisali pri TikToku

© Ivan Radic / Flickr

Družba TikTok je vložila tožbo proti ameriški zvezni državi Montana, potem ko je ta uvedla prepoved tega družbenega omrežja na svojem ozemlju, je v ponedeljek sporočila družba v lasti kitajskega podjetja ByteDance. Ob tem je izrazila prepričanje, da bodo tožbo dobili na podlagi "izjemno močnega nabora precedensov in dejstev".

"Izpodbijamo neustavno prepoved TikToka v Montani, da bi zaščitili naše podjetje in več sto tisoč uporabnikov TikToka v Montani," je družba zapisala na Twitterju. "Prepričani smo, da bo naš pravni ugovor zmagal na podlagi izjemno močnega nabora precedensov in dejstev," je dodala.

V tožbi TikTok trdi, da je Montana prekoračila svoja pooblastila, saj se ukvarja s podatki uporabnikov in nacionalno varnostjo, kar je v pristojnosti zvezne vlade. Navedla je tudi, da je prepoved v nasprotju z ustavno pravico do svobode govora, poroča britanski BBC.

"Prepričani smo, da bo naš pravni ugovor zmagal na podlagi izjemno močnega nabora precedensov in dejstev."

TikTok

Potem ko je republikanski guverner Montane Greg Gianforte minulo sredo podpisal zakon o prepovedi TikToka, je ta zvezna država postala prva, ki je blokirala to aplikacijo. Montana je aplikacijo sicer na vladnih napravah prepovedala že decembra lani. Po podpisu zakona je pet uporabnikov aplikacije iz Montane na zvezno sodišče vložilo tožbo za njegovo razveljavitev, saj naj bi kršil pravico do svobode govora, zvezna država pa po njihovi oceni s tem poskuša zagotavljati nacionalno varnost, kar je v pristojnosti vlade v Washingtonu.

V skladu z novim zakonom je ponudnikom od 1. januarja 2024 prepovedano ponujati aplikacijo, družba pa v Montani ne sme delovati kot podjetje. V primeru kršitev ponudnikom aplikacije grozi 10.000 dolarjev globe, medtem ko za uporabnike, ki aplikacijo že imajo na svoji napravi, to ne bo veljalo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Družbeno omrežje TikTok je bilo že prepovedano na vladnih napravah v Kanadi, Avstraliji, Novi Zelandiji, Veliki Britaniji in ZDA zaradi strahov, da bi lahko kitajske oblasti uporabljale aplikacijo za zbiranje informacij od uporabnikov ali za širjenje svojega vpliva. TikTok je te obtožbe zavrnil, ByteDance pa je zanikal, da ga kitajska vlada nadzoruje.

6RCW871ZiOs

7mTcIlB9Q5k

HHDxJItLXYo

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.