Uredništvo

 |  Politika

»Najprej nekomu ploskamo, čez štirinajst dni pa ga izdatno popljuvamo«

Pesnik, pisatelj esejist, gledališki in filmski režiser Vinko Möderndorfer poudarja, da se nam že kar nekaj časa dogaja, da zelo hitro nismo zadovoljni z oblastjo

Vinko Möderndorfer za Mladinine ALTERNATIVE

Vinko Möderndorfer za Mladinine ALTERNATIVE
© Borut Krajnc

Izšla je posebna edicija prispevkov k razumevanju časa. Mladinine ALTERNATIVE 2023 tokrat z vodilnimi filozofi, sociologi, ekonomisti, gospodarstveniki, predstavniki družbenih gibanj postavljajo vprašanja prihodnjega razvoja Slovenije. Kakšna je začrtana smer razvoja družbe in države? Kako vplivajo na nas mednarodne okoliščine? Kako poškodovana je slovenska družba? Kakšno smer je ubrala vlada Roberta Goloba?

V članku z naslovom Zakaj nikoli nismo zadovoljni z oblastjo? Vinko Möderndorfer piše o tem, kako se živi v državi, kjer kaznujejo ženske, ki prijavijo spolno nadlegovanje, in sicer za kršenje javnega reda in miru z denarno kaznijo več kot 300 evrov?

"V nas je nekaj iracionalnega, nerazložljivega. Takšni pač smo, ne moremo si pomagati. Najprej nekomu ploskamo, čez štirinajst dni pa ga izdatno popljuvamo. To je pač močnejše od nas."

Vinko Möderndorfer

"Že kar nekaj časa se nam dogaja, da zelo hitro nismo zadovoljni z oblastjo, ki jo izvolimo. Res se človek lahko vpraša, kaj je narobe z nami, da nas oblastniki, ki jim z navdušenjem položimo oblast v naročje, tako hitro razočarajo. Tako je bilo že nekajkrat. Brez pretiravanja lahko rečemo, da vse od zadnje Drnovškove vlade naprej. Vsaj dvakrat smo z navdušenjem in z veliko večino izvolili nove ljudi, ki naj bi popeljali deželo izpod kupa gnoja, in vsakokrat se zdi, da je potem kup gnoja še večji," je zapisal Vinko Möderndorfer.

Priskrbite si svoj izvod pri prodajalcu časopisov ali obiščite našo spletno trgovino.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.