STA

 |  Svet

ZDA / Ustavna obtožba pravosodnega ministra

Kena Paxtona bremenijo obtožbe o podkupovanju, neprimernosti za opravljanje funkcije in zlorabi javnega zaupanja

Predstavniški dom teksaškega državnega kongresa je v soboto sprožil postopek ustavne obtožbe pravosodnega ministra Kena Paxtona zaradi obtožb o podkupovanju, neprimernosti za opravljanje funkcije in zlorabi javnega zaupanja. Ukrep je presenečenje, ker je Paxton republikanec, v kongresu Teksasa pa imajo republikanci trdno večino.

Od 146 prisotnih članov predstavniškega doma jih je 121 glasovalo za obtožbo Paxtona, ki je goreč zagovornik nekdanjega predsednika Donalda Trumpa. Proti je glasovalo 23 republikancev, dva pa sta bila prisotna, vendar nista glasovala.

Teksaški postopek ustavne obtožbe je tak, da mora obtoženec odstopiti, ko predstavniški dom potrdi obtožbo in jo nato potrdi tudi senat. Pred sobotnim glasovanjem sta bila v skoraj 200-letni zgodovini Teksasa odstavljena le dva uradnika, oba zaradi zlorabe javnih sredstev - leta 1975 okrožni sodnik, leta 1917 pa guverner.

Paxton je po glasovanju na Twitterju republikanskega predsednika predstavniškega doma Dadea Phelana in "skorumpirane politike, ki jih nadzoruje", obtožil dogovarjanja z demokrati, Bidnovo vlado, "industrijo splava, fanatiki proti orožju in woke korporacijami".

Številne obtožbe, ki so podlaga za obtožnico, so se pojavile leta 2020, ko so Paxtona njegovi vodilni pomočniki obtožili zlorabe položaja v korist bogatega donatorja. Svoje pomisleke so prijavili finančnemu uradu, ki je začel preiskavo. Štirje pomočniki so bili odpuščeni in so vložili tožbo zaradi domnevnega maščevanja.

Številne obtožbe, ki so podlaga za obtožnico, so se pojavile leta 2020, ko so Paxtona njegovi vodilni pomočniki obtožili zlorabe položaja v korist bogatega donatorja.

Februarja so dosegli poravnavo v višini 3,3 milijona dolarjev, ki je bila pogojena s plačilom s strani države. Phelan je zavrnil Paxtonovo zahtevo za plačilo iz letnega proračuna, kar je sprožilo dvostrankarsko preiskavo o obtožbi, ki jo je sprožil odbor predstavniškega doma. Odbor pod vodstvom republikancev je pred dnevi priporočil Paxtonovo odstavitev zaradi hudih prekrškov.

Tik pred začetkom razprave se je vanjo vključil tudi Trump, ki je kritiziral Phelana in zagrozil, da se bo boril proti republikancem iz predstavniškega doma, ki ne bodo podprli Paxtona. Po glasovanju je Trump objavil videoposnetek, ki ga je Paxton navedel kot dokaz, da je bil Phelan pijan, ko je prejšnji teden predsedoval zakonodajnemu telesu.

60-letni Paxton se je v Teksasu uveljavil kot pravni bojevnik republikancev. Vodil je prizadevanja proti izidu predsedniških volitev 2020 in govoril na Trumpovem zborovanju v Washingtonu 6. januarja 2021, tik pred napadom na kongres.

Paxton se je proti vladi predsednika Joeja Bidna boril na več področjih, zlasti na področju priseljevanja. Njegovi pravni izzivi so prisilili vlado, da je ponovno uvedla Trumpovo politiko, ki je od migrantov zahtevala, da ostanejo v Mehiki, medtem ko čakajo na priselitev.

Paxton je vodil koalicijo držav pod vodstvom republikancev, ki je zaustavila program odloženih ukrepov za otroke, namenjen zaščiti otrok migrantov pred deportacijo.

Zavzemal se je za omejitve splava ter izpodbija predpise o orožju ter zdravstveno reformo Baracka Obame. Lani je Paxton pomagal guvernerju Gregu Abbottu preiskovati družine transspolnih otrok zaradi zlorabe otrok. Pred kratkim je preiskoval klinike v Austinu in Houstonu zaradi zdravljenja transspolnih mladostnikov.

Paxtonovo obtožbo v predstavniškem domu so proslavili teksaški demokrati ter skupine zagovornikov priseljencev in LGBTQ.

CMfScB66cZc

r6v3bPiSOFw

JyKWGkdqoT4

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.