STA

 |  Politika

Nataša Pirc Musar / »Veselimo se nadaljevanja strateškega dialoga med Slovenijo in Turčijo«

Predsednica Slovenije čestitala Erdoganu ob izvolitvi

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je čestitala Recepu Tayyipu Erdoganu, ki je bil v nedeljo ponovno izvoljen za predsednika Turčije. V čestitki na Twitterju je med drugim zapisala, da se "veseli nadaljevanja strateškega dialoga med Slovenijo in Turčijo".

"Čestitke Recepu Tayyipu Erdoganu ob ponovni izvolitvi za turškega predsednika. Veselimo se nadaljevanja strateškega dialoga med Slovenijo in Turčijo, krepitve partnerstva v Natu ter spodbujanja miru in varnosti v svetu," je na Twitterju zapisala predsednica Pirc Musar.

Turški predsednik je medtem že v nedeljo zvečer, ko je postalo jasno, da bo zmagovalec volitev, dobival tudi čestitke iz tujine. Med prvimi sta mu čestitala madžarski premier Viktor Orban in katarski emir Tamim Bin Hamad, pa tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

"Čestitke Recepu Tayyipu Erdoganu ob ponovni izvolitvi za turškega predsednika. Veselimo se nadaljevanja strateškega dialoga med Slovenijo in Turčijo, krepitve partnerstva v Natu ter spodbujanja miru in varnosti v svetu."

Nataša Pirc Musar,
predsednica republike

Kasneje mu je čestital še ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, pa tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, nemški kancler Olaf Scholz, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki so se zavzeli za nadaljnje sodelovanje.

Za ponovno izvolitev sta mu čestitala tudi generalna sekretarja Nata in ZN. Predsednik Evropske ljudske stranke (EPP) Mandred Weber pa je pozval k prekinitvi turških pristopnih pogajanj z EU.

"Čestitam turškemu predsedniku Erdoganu za ponovno izvolitev. Veselim se nadaljevanja našega skupnega dela in priprav na vrh Nata julija," je v nedeljo zvečer na Twitterju zapisal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Podobno čestitko mu je izrekel tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil njegov tiskovni predstavnik Stephane Dujarric.

Po razglasitvi zmage je v nekaterih turških mestih izbruhnilo navdušenje. Ljudje so se zbirali ne le okoli njegovega doma v Istanbulu, temveč tudi okoli predsedniške palače v Ankari in na trgih, med njimi na istanbulskem trgu Taksim.

Proslave so potekale tudi v Nemčiji, kjer živi okoli 1,5 milijona turških državljanov. V nedeljo je tako na stotine ljudi po ulicah mest, med drugim v Berlinu, Duisburgu in Hamburgu, vozilo avtomobile, okrašene s turškimi zastavami.

Po navedbah policije je proslavljanje večinoma potekalo mirno. Spopadi pa so izbruhnili v Mannheimu, kjer so turški državljani policiste obmetavali z različnimi predmeti. V spopadih ni bilo poškodovanih.

Erdogan je v nedeljo v drugem krogu predsedniških volitev premagal kandidata združene opozicije Kemala Kilicdarogluja. Dobil je približno 52 odstotkov glasov, Kilicdaroglu pa nekaj manj kot 48 odstotkov. 69-letni Erdogan, ki je v Turčiji kot premier in predsednik na oblasti že 20 let, bo tako vodil državo še pet let.

nMkkn738ZH8

WRbb-1WAkFQ

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.