STA

 |  Svet

Najvišja stopnja nevarnosti lakote

Združeni narodi (ZN) za več držav izdali opozorilo pred lakoto

Svetovni program za hrano (WFP) in Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) sta Haiti ter več držav Sahela - Burkino Faso, Mali in Sudan - v danes objavljenem poročilu uvrstila med območja z najvišjo stopnjo nevarnosti lakote. Ob tem sta mednarodno skupnost pozvala k nujnemu ukrepanju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med državami z najvišjo stopnjo tveganja za lakoto ostajajo Afganistan, Nigerija, Somalija, Južni Sudan in Jemen.

Agenciji ZN sta se za uvrstitev štirih novih držav med območja z najvišjim tveganjem lakote odločili po strogih omejitvah gibanja ljudi in blaga zaradi napadov džihadistov v Burkini Faso in Maliju, zaradi krize na Haitiju in po nedavnem izbruhu konflikta v Sudanu.

Kot navaja poročilo, v vseh teh žariščih obstajajo skupnosti, ki se soočajo ali se bodo soočale s stradanjem ali tveganjem, da se bodo znašle v katastrofalnih razmerah. Agenciji ZN še opozarjata na nevarnost širjenja krize v Sudanu in navajata, da verjetni podnebni pojav El Nino povečuje strah pred podnebnimi ekstremi v ranljivih državah po vsem svetu.

Poročilo opozarja, da bo imela pričakovana sprememba podnebnih vzorcev zaradi El Nina pomembne posledice za več žarišč. To vključuje podpovprečno količino dežja v delu Srednje Amerike in morebitne zaporedne ekstremne vremenske dogodke na območjih Sahela in Afriškega roga, še piše v poročilu.

RMhXR5oZwC0

ABaXjjyQEIg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.