STA

 |  Svet

Izstrelitev satelita ali balistične rakete?

Severna Koreja je v preteklosti že izvedla dva tovrstna preizkusa, ki ju je označila za "izstrelitev satelitov"

Severna Koreja je Japonsko obvestila, da se ta teden pripravlja na izstrelitev satelita, so danes sporočili iz Tokia. Ob tem so opozorili, da gre morda za preizkus balistične rakete. V letih 2012 in 2016 je Pjongjang že izvedel dva tovrstna preizkusa, ki ju je označil za izstrelitve satelitov.

Severna Koreja je Japonsko obvestila, da bo med 31. majem in 11. junijem izstrelila satelit, pri čemer je kot opozorilna območja navedla vode v bližini Rumenega morja, Vzhodnokitajskega morja in vzhodno od otoka Luzon na Filipinih, je povedal predstavnik japonske obalne straže.

Takšna opozorilna območja običajno določijo, ko gre za padajoče ostanke raket, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Japonski premier Fumio Kishida je pristojnim službam naročil, naj "zberejo obveščevalne podatke o obvestilu Severne Koreje o izstrelitvi balistične rakete, ki jo opisuje kot satelit", so na Twitterju sporočili z njegovega urada.

"Tudi če gre za satelit, bi bila izstrelitev izvedena s pomočjo tehnologije za izstrelitev balističnih raket, kar bi pomenilo kršitev resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov in ogrožalo varnost ljudi."

Fumio Kishida,
japonski premier

"Tudi če gre za satelit, bi bila izstrelitev izvedena s pomočjo tehnologije za izstrelitev balističnih raket, kar bi pomenilo kršitev resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov in ogrožalo varnost ljudi," je še dejal Kishida.

Ker se za rakete dolgega dosega in vesoljske nosilne rakete uporablja enaka tehnologija, analitiki pravijo, da bi z razvojem zmožnosti izstreljevanja satelitov v orbito Pjongjang pridobil kritje za testiranje prepovedanih medcelinskih balističnih raket (ICBM).

V letih 2012 in 2016 je Severna Koreja že opravila dva preizkusa balističnih raket, ki jih je označila za izstrelitve satelitov. Obe sta leteli nad japonsko regijo Okinava.

Japonsko obrambno ministrstvo je tokrat izdalo ukaz za sestrelitev vsake balistične rakete, ki bi lahko padla na njeno ozemlje.

Ob tem je sicer Kishida danes poudaril, da je Japonska pripravljena na pogovore s Severno Korejo, tamkajšnji državni mediji pa so objavili izjavo namestnika severnokorejskega ministra za zunanje zadeve, ki je prav tako nekoliko nepričakovano podprl spravljiv pristop k odnosom z Japonsko.

obj_BbkILjc

bo3XQKQQDJ8

Q3HAhC8ddmY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.