STA

 |  Svet

Kitajska bo v vesolje poslala prvega civilista / »Vedno sem sanjal o tem« 

Kitajska je v prizadevanjih, da bi v vesolju dohitela ZDA in Rusijo, v svoj vesoljski program v zadnjih letih vložila milijarde evrov 

Kitajska bo v torek na svojo vesoljsko postajo Tiangong poslala prvega civilista, je danes sporočil tiskovni predstavnik kitajske vesoljske agencije (CMSA). Doslej so bili namreč vsi kitajski astronavti pripadniki kitajske vojske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gui Haichao, sicer profesor na pekinški univerzi Beihang, bo med misijo vodil znanstvene poskuse na postaji, je danes dejal tiskovni predstavnik CMSA Lin Xiqiang. Pojasnil je, da bodo poskusi osredotočeni na preučevanje "novih kvantnih pojavov, visoko natančnih vesoljskih časovno-frekvenčnih sistemov, preverjanja splošne teorije relativnosti in izvora življenja".

"Vedno sem sanjal o tem," je povedal Gui, ki sicer izhaja iz običajne družine v jugozahodni kitajski provinci Yunnan. Z njegovim poletom v vesolje naj bi Kitajska odprla vrata prihodnjim civilnim odpravam, navaja AFP.

Kitajska si do leta 2030 želi na Luno zopet poslati človeka.

Gui bo v torek ob 9.31 po krajevnem času skupaj s pilotom Jing Haipengom in inženirjem Zhu Yangzhujem vzletel na krovu vesoljskega plovila Shenzhou-16 iz satelitskega izstrelišča Jiuquan na severozahodu Kitajske, so še sporočili iz CMSA. Vsi trije bodo v Zemljini orbiti ostali približno pet mesecev.

Kitajska je v prizadevanjih, da bi v vesolju dohitela ZDA in Rusijo, v svoj vesoljski program v zadnjih letih vložila milijarde evrov in že dosegla nekatere uspehe. Med drugim uspešno upravlja raziskovalno vozilo na Marsu, izvedla pa je tudi več misij na Luno. Do leta 2030 si želi na Luno zopet poslati človeka.

Vesoljske ambicije Pekinga je deloma okrepila tudi ameriška prepoved kitajskega sodelovanja na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) leta 2011 zaradi domnevnega pomanjkanja preglednosti kitajskega vesoljskega programa.

T82FBWfPqaM

dB8rS01Uoc8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.