Izak Košir

 |  Mladina 22  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Laurie Anderson (Maribor, 2012)

Laurie Anderson (Maribor, 2012)
© Miro Majcen

Laurie Anderson, Cankarjev dom, Ljubljana

05/06 ob 20. uri

Laurie Anderson je vizualna umetnica, skladateljica, pesnica, fotografinja, filmska ustvarjalka, strokovnjakinja za elektroniko, vokalistka in inštrumentalistka. V svet popularne glasbe jo je izstrelila skladba O Superman v začetku osemdesetih, nato pa tudi njeni albumi iz tistega časa. Njen novi projekt Let X=X temelji na zgodbah in zunajserijskih vizualnih upodobitvah albuma Big Science, ki mu dodaja nove pesmi. Prav na njen rojstni dan jo bomo lahko slišali tudi v Ljubljani, kjer bo nastopila že tretjič. Za novo koncertno upodobitev se je umetniško povezala z enim najopaznejših newyorških jazzovskih glasbenikov in skladateljev zadnjih desetletij, Stevenom Bernsteinom, in njegovo zasedbo SexMob.

58. Festival Borštnikovo srečanje, SNG Maribor, Maribor

05/06—18/06

Festival Borštnikovo srečanje tradicionalno predstavi najboljše, kar je v pretekli sezoni ponudilo slovensko gledališče. Tokrat bodo v tekmovalnem programu gostili 12 predstav, v spremljevalnem pa še osem slovenskih in štiri tuje. Pripravljajo tudi številne obfestivalske dogodke, študentom bo namenjen sklop Študentsko gledališče, slavnostna otvoritev festivala pa bo v petek, 9. junija, z uspešnico evropskih gledaliških festivalov, predstavo Vihar režiserja Alessandra Serre v produkciji Stalnega gledališča iz Torina. Prejemnica letošnjega Borštnikovega prstana je prvakinja Drame SNG Maribor Nataša Matjašec Rošker.

Rancid, Cvetličarna, Ljubljana

03/06 ob 19. uri

Kalifornijski punk rockerji Rancid se bodo v soboto, 3. junija, pri nas prvič ustavili na samostojnem koncertu. Kultno zasedbo smo pri nas videli in slišali pred dobrimi petimi leti, ko so bili predskupina skupine Green Day v ljubljanskih Stožicah, tokrat pa bodo nastopili v bežigrajski Cvetličarni. Dan pred koncertom bo izšel njihov album Tomorrow Never Comes, ki je z dolžino slabe pol ure obenem njihov najkrajši.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.