Damjana Kolar

 |  Kultura

Film tedna / Poletje '91

Zgodovinski observacijski dokumentarec o običajnih ljudeh v času osamosvojitve Slovenije

© bsf.si

Na Kinodvorišču v atriju Slovenskih železnic,  bo 8. junija ob 21.30 premiera dokumentarnega filma Poletje '91 režiserja Žige Virca (Houston, imamo problem!), ki prinaša nov vpogled v vsakdanjik prebivalcev Slovenije na križišču zgodovine. Po projekciji bo sledila predstavitev filmske ekipe.

Zgodovinski observacijski dokumentarec o običajnih ljudeh v času osamosvojitve Slovenije, ponudi intimen vpogled v vroče poletje leta 1991, ko se je navaden človek nenadoma soočil z realno grožnjo vojne in veliko močnejšo jugoslovansko armado. Film, ki ga je omogočila obsežna akcija zbiranja še nevidenih domačih videoposnetkov, gledalce postavi v avdio-vizualni časovni stroj in jih popelje v kaotično obdobje pred, med in po osamosvajanju Slovenije. Prikazuje, da je vsak večji zgodovinski dogodek sestavljen iz številnih običajnih, drobnih, naivnih, pretresljivih, zastrašujočih, a navdihujočih trenutkov stran od soja žarometov.

"Junija 1991 sem bil star štiri leta. Spominjam se zaskrbljenih staršev, ki si ob kavi šepetata nekakšne novice. Poletje je že v polnem razmahu. Vroče je. Od zunaj se zasliši meni neznan zvok. Sem sredi igre. Oče me vzame v naročje, z mamo hitro pobereta nekaj nujnih stvari. Ni mi jasno, zakaj moramo bežati iz bloka – jaz pa še vedno v pižami. Celo blokovsko naselje kot bežeče mravlje drvi proti čudnemu podzemnemu mestu, v katerem je na stopnišču poleg ogromnih železnih vrat zaskrbljen fant v uniformi s puško. V tem podzemlju pa so zbrani vsi sosedje, tudi nekaj prijateljev iz vrtca. Od dogodka mi je ostalo v spominu tudi, da je ena od mam s seboj prinesla kruh, namazan z marmelado, ki smo si ga razdelili. To je eden mojih prvih spominov na otroštvo," je zapisal režiser.

"O tako kompleksnem obdobju naše zgodovine je bilo napisanih že mnogo knjig in posnetih mnogo filmov, kljub temu pa je še vedno ogromno tem nejasnih in neraziskanih. Zato tudi naš celovečerni film ni poskušal odgovoriti na prav vsa vprašanja. Lahko pa z distanco in celostnim pogledom na to obdobje ponudimo gledalcu vpogled v duh in emotivna stanja prebivalcev Slovenije tistega časa," je še zapisal režiser.

8wla5DBLJew

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.