STA

 |  Svet

EU / »Rusija bo morala odgovarjati za napad na ukrajinski jez«

Volodimir Zelenski, ukrajinski predsednik, je poudaril, da Ukrajine teroristi ne bodo mogli ustaviti "ne z vodo, ne z raketami, ne s čim drugim"

Charles Michel

Charles Michel, predsednik Evropskega sveta
© CC-BY-4.0: © EU 2023 – Evropski parlament / creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je danes obsodil napad na jez Nova Kahovka na jugu Ukrajine, ki ga zasedajo ruske sile in je bil močno poškodovan. Kot je dejal, je šokiran ob napadu, ki ga je označil za vojni zločin. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je ruske sile, ki jim pripisuje odgovornost za napad, označil za teroriste.

"Šokiran nad napadom brez primere na jez Nova Kahovka. Uničenje civilne infrastrukture je jasno opredeljeno kot vojni zločin - in poskrbeli bomo, da bodo Rusija in njeni zastopniki odgovarjali," je zapisal Michel na Twitterju.

"Šokiran nad napadom brez primere na jez Nova Kahovka. Uničenje civilne infrastrukture je jasno opredeljeno kot vojni zločin - in poskrbeli bomo, da bodo Rusija in njeni zastopniki odgovarjali."

Charles Michel,
predsednik Evropskega sveta

Kot je še sporočil, bo to vprašanje sprožil na junijskem zasedanju Evropskega sveta in predlagal več pomoči za poplavljena območja. Ob tem je izrazil solidarnost z vsemi družinami v Ukrajini, ki "jih je prizadela ta katastrofa".

Uničeni ukrajinski jez

Uničeni ukrajinski jez
© YouTube / SkyNews / posnetek zaslona

Ukrajinski predsednik Zelenski pa je ruske sile označil za "teroriste". Uničenje jezu po njegovem samo potrjuje, da jih je "treba pregnati iz vseh kotičkov ukrajinske zemlje". "Ukrajine teroristi ne bodo mogli ustaviti ne z vodo, ne z raketami, ne s čim drugim," je Zelenski še zapisal na Twitterju in dodal, da je zaradi napada sklical svet za nacionalno varnost in obrambo.

"Ukrajine teroristi ne bodo mogli ustaviti ne z vodo, ne z raketami, ne s čim drugim."

Volodimir Zelenski,
ukrajinski predsednik

Na območju regije Herson, ki ga je zasedla Rusija, je bil minulo noč poškodovan jez hidroelektrarne na reki Dneper v Novi Kahovki v bližini frontne črte. Kijev in Moskva se medsebojno obtožujeta za incident, zaradi katerega bi lahko poplavilo območja ob reki ali prišlo do motenj v delovanju jedrske elektrarne Zaporožje.

1j5s2XBJ5FQž

wwtrx8AdfEw

WtaWYwfKK_k

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.