STA

 |  Svet

Zelenski / »To je razlog za veliko zaskrbljenost«

V Ukrajini opozorila na nevarnost min po uničenju jezu

Uničenje jezu Kahovka na jugu Ukrajine bo imelo katastrofalne učinke na premike min na prizadetem območju, je v sredo posvaril Rdeči križ. Gre za še eno od nevarnosti, ki po razlitju vode iz jezu grozijo okoliškim krajem, pri čemer ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pogreša pomoč Združenih narodov in Rdečega križa.

Mednarodni odbor Rdečega križa je v zadnjih mesecih sodeloval v operaciji odstranjevanja min v Ukrajini, pri čemer so poskrbeli tudi za natančno označevanje minskih polj. Doslej so poznali lokacijo min, sedaj pa je ne več, je v sredo opozoril vodja pristojne enote pri organizaciji Erik Tollefsen.

Vedo zgolj, da jih je voda odnesla s sabo. "To je razlog za veliko zaskrbljenost, saj ne bodo vplivale le na prebivalstvo, ampak tudi na vse, ki prihajajo na pomoč," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal na dogodku ob predstavitvi novega drona, ki s pomočjo umetne inteligence locira mine in druge eksplozivne ostanke vojne.

Združeni narodi so že v torek posvarili pred tveganji, ki jih po razlitju vode iz jezu predstavljajo mine. Teh je po Ukrajini ogromno. Kot so v sredo glede tega opozorili pri Rdečem križu, poplavne vode ne bodo poškodovale ali onesposobile eksplozivnih naprav, kar pomeni, da bi lahko predstavljale grožnjo še več desetletij.

Gre za še eno od številnih nevarnosti, ki po torkovem uničenju jezu in obsežnih poplavah grozijo okoliškemu območju. Vrstijo se svarila pred humanitarno katastrofo, med drugim zaradi pomanjkanja pitne vode, uničenja kmetijskih površin in jedrske varnosti, saj nuklearka v bližnjem Zaporožju iz akumulacijskega jezera v sklopu hidroelektrarne dobiva vodo za hlajenje.

Ukrajinski predsednik Zelenski pri tem pogreša pomoč Združenih narodov in Rdečega križa. "Ni jih tu," je dejal v pogovoru za več medijev, med drugim Bild in Politico. Zaradi tega je v šoku, ker meni, da gre za sile, ki "morajo biti tam, da rešujejo življenja ljudi".

V intervjuju je še dejal, da je katastrofa terjala življenja. "Ljudje s streh poplavljenih hiš vidijo, kako mimo nosi ljudi, ki so utonili," je zatrdil. Prizadevanja, da bi prebivalce prepeljali na varno so po njegovih besedah težka, saj da na njihove sile pri tem streljajo ruski okupatorji.

"Ljudje s streh poplavljenih hiš vidijo, kako mimo nosi ljudi, ki so utonili."

Volodimir Zelenski,
ukrajinski predsednik

Na nujnost ukrepanja je Zelenski v telefonskem pogovoru opozoril tudi francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki je napovedal, da bo Francija nemudoma poslala pomoč. O razmerah v Ukrajini po uničenju jezu bodo danes razpravljali tudi na posebnem odboru zveze Nato, je v sredo napovedal generalni sekretar Jens Stoltenberg.

Zelenski je danes obiskal poplavljeno regijo Herson, kjer je med drugim razpravljal o evakuaciji prebivalstva s krajev, ki jim grozijo poplave in dobavi nujno potrebne pomoči prizadetim območjem.

Zaradi uničenja jezu je bilo doslej poplavljenih že 600 kvadratnih kilometrov ozemlja na obeh bregovih reke Dneper. 32 odstotkov poplavljene površine se nahaja na strani pod nadzorom ukrajinskih sil, 68 odstotkov pa na strani pod nadzorom ruskih sil, je pojasnil guverner regije Herson Oleksandr Prokudin.

Opozoril je, da poprečna višina poplavnih voda znaša 5,61 metra in dodal, da se kljub močnemu ruskemu obstreljevanju evakuacija s poplavljenega območja nadaljuje. Iz Kijeva medtem poročajo, da je na strani reke pod nadzorom ukrajinskih sil skupno poplavljenih že 20 naselij in 2629 hiš. Poplave so prizadele tudi mesto Herson.

Krivdo za uničenje jezu Rusija in Kijev zvračata druga na drugo. Ukrajina trdi, da gre za teroristično dejanje Moskve in vojni zločin, medtem ko ruska stran govori o ukrajinski sabotaži.

1Fe6LIORQ90

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.