STA

 |  Svet

Afera Partygate / Nekdanji premier zavajal parlament

Nekdanji britanski premier Boris Johnson je namerno zavajal poslance glede zabav na Downing Streetu med pandemijo covida-19, zaradi česar bi ga moral doleteti 90-dnevni suspenz

Nekdanji britanski premier Boris Johnson je namerno zavajal poslance glede zabav na Downing Streetu med pandemijo covida-19, zaradi česar bi ga moral doleteti 90-dnevni suspenz, je v danes objavljenem poročilu zapisal pristojni britanski parlamentarni odbor. Johnson, ki je že odstopil z mesta poslanca, je odbor kritiziral kot protidemokratičen.

Dolgo pričakovano 106-stransko poročilo odbora pojasnjuje, da si je Johnson 90-dnevni izključitev iz parlamenta prislužil zaradi "ponavljajočih se kršitev in poskusa spodkopavanja parlamentarnega procesa". Prav tako je poročilo predlagalo, da ne bi smel dobiti prepustnice, ki nekdanjim poslancem omogoča dostop do parlamenta po njihovem odhodu, poroča britanski BBC.

Johnson je v odzivu na poročilo ponovno kritiziral delo parlamentarnega odbora in ga označil za protidemokratičnega. Dodal je, da bi morali o tem, "kdo bo sedel v parlamentu, odločati ljudje, ne pa Harriet Harman", veteranka opozicijskih laburistov, ki predseduje sedemčlanskemu odboru, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dolgo pričakovano 106-stransko poročilo odbora pojasnjuje, da si je Johnson 90-dnevni izključitev iz parlamenta prislužil zaradi "ponavljajočih se kršitev in poskusa spodkopavanja parlamentarnega procesa".

Parlament bi načeloma sedaj moral glasovati o priporočilih odbora, a sankcije Johnsona ne bodo doletele, saj je že v petek odstopil s položaja poslanca.

V svoji odstopni izjavi je dejal, da ga je iz parlamenta izrinila parlamentarna preiskava afere Partygate, povezana z zabavami na Downing Streetu med pandemijo covida-19. Trdil je, da je žrtev lova na čarovnice, parlamentarni odbor pa obtožil, da je že od začetka želel "ugotoviti, da sem kriv, ne glede na dejstva".

Kljub njegovemu odstopu številni britanski komentatorji in mediji dvomijo, da se Johnson resnično umika iz politike. Ob sporočilu, da zapušča parlament, je namreč navedel, da "vsaj zaenkrat". Po njegovem odhodu bodo potekale nadomestne volitve v njegovem volilnem okrožju na severozahodu Londona, kjer je imel tesno večino.

sQiP00DzEyI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.