Oštro.si

 |  Svet

Teroristu je orožje prodal Slovenec iz Spodnjega Dupleka

Teroristu, ki je novembra 2020 izvedel teroristični napad na Dunaju, je orožje prodal Slovenec iz Spodnjega Dupleka. Kljub sumom o trgovini z orožjem in drogami ga v Sloveniji po dostopnih podatkih še niso privedli pred sodišče.

Terorist je streljal devet minut. Krogle so zadele pročelja mestnih hiš in tlakovce, razbile so okna bližnjih barov in restavracij. Ubil je dve ženski in dva moška, 23 ljudi pa je bilo ranjenih; nekateri so bili v smrtni nevarnosti.

Kujtim Fejzulai je 2. novembra 2020 zvečer z avtomatsko puško in pištolo zagrešil prvi džihadistični napad v Avstriji. Po devetih minutah ga je ubil policist na prizorišču.

Teroristu, ki je novembra 2020 izvedel teroristični napad na Dunaju, je orožje prodal Marsel Ostrš iz Spodnjega Dupleka. Konec maja je na dunajskem sojenju priznal, da je posredniku napadalca prodal pištolo tokarev in naboje zanjo. Dobil je 9 mesecev, pogojno.

»Navzven se zdi opustitev preiskave dobavitelja orožja zelo čudna. Med drugim zato, ker so oblasti sicer ubrale tako širok pristop. Tudi meni se zdi nenavadno, da je bil namen ubijanja tako mimogrede zanikan. Ni treba imeti namena, dovolj je pogojna namera.«

Alexander Tipold,
izredni profesor na dunajskem inštitutu za kazensko pravo in kriminologijo

Ostrš za domnevno prodajo jurišne puške znamke Zastava bodočemu teroristu zaradi napake dunajskega tožilstva ni odgovarjal in tudi nikoli ne bo. Slovenija ni hotela prevzeti pregona Ostrša, ker je zadeva povezana z Avstrijo, kjer so sodili tudi drugim osumljencem.

»Navzven se zdi opustitev preiskave dobavitelja orožja zelo čudna. Med drugim zato, ker so oblasti sicer ubrale tako širok pristop,« je dejal Alexander Tipold, izredni profesor na dunajskem inštitutu za kazensko pravo in kriminologijo. »Tudi meni se zdi nenavadno, da je bil namen ubijanja tako mimogrede zanikan. Ni treba imeti namena, dovolj je pogojna namera.«

Ostrš je po napadu ustanovil podjetje na Slovaškem, ki ima podružnico v Spodnjem Dupleku. Direktorja sta skupaj z mamo, ki ji ta čas v Braziliji sodijo zaradi domnevnega tihotapljenja kokaina.

Preberite več v zgodbi neprofitnega medija Oštro.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.