Uredništvo

 |  Politika

Zadnja čistka Uroša Urbanije

Izredna odpoved urednici Zemiri A. Pečovnik, podobna usoda naj bi doletela tudi voditelja Saša Krajnca

Uroš Urbanija

Uroš Urbanija
© Luka Dakskobler

Uroš Urbanija, šef vladnega urada za komuniciranje v času Janševe vlade, zdaj direktor Televizije Slovenija v odhodu, je dal izredno odpoved delovnega razmerja urednici uredništva oddaj o kulturi Zemiri A. Pečovnik, poroča spletni portal N1. Vse glasnejše naj bi bile ob tem tudi informacije, da naj bi takšna usoda kmalu doletela še voditelja Dnevnika Saša Krajnca, voditeljico Odmevov Tanjo Starič in urednika TV Dnevnika Borisa Lenarčiča pa naj bi Urbanija poskušal prestaviti v desk na Radio Slovenija.

Zemiri A. Pečovnik naj bi Urbanija pred meseci že izrekel ustni opomin, domnevno zato, ker je bila urednica v času proslave ob letošnjem kulturnem prazniku in je Televizija Slovenija kljub navodilom prenašala tudi prihod umetnice Svetlane Makarovič na oder po uradnem zaključku prireditve, poroča N1. Po njenih besedah naj bi ji očital tudi, da je šla na eno od službenih poti brez njegovega dovoljenja.

Po besedah virov N1 naj bi se odpoved obetala tudi Saši Krajncu. Informacija, zakaj naj bi bil odpuščen, ni znana. Krajnc se je vodstvu radiotelevizije sicer zameril avgusta lani, ko je pred prispevkom z odzivom Radiotelevizije Slovenija na poročanje Mladine poudaril, da je bil prispevek objavljen po izrecnem navodilu odgovorne urednice informativnega programa Jadranke Rebernik.

Na dogajanje se je na Twitterju že odzvala tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki je početje Uroša Urbanije označila za nedopustno in nedostojno. "Če je bil kanček dvoma o tem, kakšen je bil politični plan tega vodstva RTVS, potem je s temi dejanji brez dvoma odpravljen," je zapisala.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.