STA

 |  Svet

Primer, ki razveljavlja novo teorijo Trumpovih privržencev o ameriških volitvah

Trumpovi republikanci trdijo, da lahko kongresi na ravni zveznih držav - tisti, ki so pod nadzorom republikancev - po lastni presoji postavljajo pravila glede volitev, državna sodišča pa glede odločanja o tem nimajo pristojnosti

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump
© Gage Skidmore / Flickr

Ameriško vrhovno sodišče je v torek s šestimi glasovi proti trem sklenilo, da državno vrhovno sodišče Severne Karoline ni kršilo zvezne ustave, ko je razveljavilo nov zemljevid volilnih okrožij iz leta 2022, ki ga je predlagal kongres Severne Karoline. Primer je pomemben, ker razveljavlja novo teorijo privržencev Donalda Trumpa o volitvah.

Trumpovi republikanci trdijo, da lahko kongresi na ravni zveznih držav - tisti, ki so pod nadzorom republikancev - po lastni presoji postavljajo pravila glede volitev, državna sodišča pa glede odločanja o tem nimajo pristojnosti. Gre za teorijo neodvisne državne zakonodaje. Ta teorija pravi, da državna sodišča nimajo besede pri ukrepih, ki jih za zvezne volitve sprejemajo državni kongresi.

Mnenje večine je napisal predsednik vrhovnega sodišča ZDA John Roberts. "Državna sodišča imajo pristojnosti za posredovanje pri odločitvah državnih kongresov, ko gre za posredovanje glede volitev," je zapisal Roberts. Ob tem zvezna sodišča lahko posredujejo pri odločitvah državnih sodišč, če se zakonodajna telesa ne strinjajo z odločitvami. "Državna sodišča nimajo prostih rok in zvezna sodišča morajo ohraniti nadzor," je dodal Roberts.

"Gre za odločno zavrnitev teorije skrajne desnice, ki jo zagovarjajo skrajneži in zanikovalci izidov volitev, da bi spodkopali našo demokracijo."

Barrack Obama,
nekdanji ameriški predsednik

Odločitev večine sodnikov je med drugimi takoj pozdravil nekdanji predsednik Barack Obama, ki je sporočil, da bi lahko drugačna odločitev povsem uničila sistem medsebojnega nadzora različnih vej oblasti v ZDA. "Gre za odločno zavrnitev teorije skrajne desnice, ki jo zagovarjajo skrajneži in zanikovalci izidov volitev, da bi spodkopali našo demokracijo," je sporočil Obama.

Republikanci Severne Karoline so tožili lastno vrhovno sodišče, ker je razveljavilo sporen zemljevid kongresnih okrožij, ki ga je sestavila republikanska večina v državnem kongresu. Državno vrhovno sodišče je ugotovilo, da med drugim uvaja diskriminacijo rasnih manjšin in je kongresu samo predlagalo bolj pravično oblikovan zemljevid.

XckZGWfLrCU

1D83ttlA2bI

3nK51MIQQ4Y

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.