STA

 |  Svet

Lavrov / »Rusija je vedno premagala vse svoje težave«

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je prepričan, da bo Rusija iz krize z uporom wagnerjevcev izšla še močnejša

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je prepričan, da bo Rusija iz krize z uporom wagnerjevcev izšla še močnejša. To stališče je šef ruske diplomacije podal na današnji novinarski konferenci, kjer je med drugim komentiral tudi dogajanje v Ukrajini in ponovil trditev, da ruska vojska nikoli ne cilja civilnih tarč, poročajo tuje tiskovne agencije.

Lavrov je cinično komentiral "skrb", ki so jo na Zahodu izrazili določeni politiki ob uporu zasebne najemniške vojske Wagner, ki je minulo soboto 200 kilometrov pred Moskvo ustavila svoj pohod iz Ukrajine v prestolnico.

"Rusija je vedno premagala vse svoje težave ... in je vedno močnejša. Tako bo tudi tokrat. Ta proces se je že začel," je prepričan Lavrov.

"Hvala za vašo skrb za naše nacionalne interese, ampak naj vas ne skrbi," je še pripomnil zunanji minister.

Med virtualno konferenco se je Lavrov odzval tudi na vprašanja nekaterih novinarjev o civilnih žrtvah v Ukrajini, kjer Rusija od februarja lani vodi t. i. posebno vojaško operacijo, kot vojno v svoji zahodni sosedi uradno imenujejo v Moskvi.

Glede teh je Lavrov ponovil stališče, da ruska vojska cilja izključno vojaške tarče.

Tudi v primeru torkovega napada na Kramatorsk, kjer je po podatkih ukrajinskih reševalcev pod ruševinami zadete restavracije umrlo 12 ljudi, rusko obrambno ministrstvo vztraja, da so zadeli območje, kjer je bila razporejena pehotna brigada ukrajinskih sil. Lavrov je danes zatrdil, da v Kramatorsku tuji plačanci koristijo civilno infrastrukturo in dodal, da bo Rusija še naprej ciljala takšne objekte, poročanje ruske tiskovne agencije Tass povzema italijanska tiskovna agencija Ansa.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.