Damjana Kolar

 |  Kultura

Film tedna / Leilini bratje

Drama o družini, ki se obupano skuša otresti dušečega bremena tradicije, patriarhata in finančne krize

Od 6. julija bo v Kinodvoru ma ogled iranski film Leilini bratje, ki ga je režiral Saeed Roustaee. Hitro tempirana, razburkana in nepričakovanih preobratov polna drama o družini, ki se obupano skuša otresti dušečega bremena tradicije, patriarhata in finančne krize, je prejela nagrado FIPRESCI na festivalu v Cannesu.

Štiridesetletna Leila je vse življenje posvetila skrbi za svoja starša in štiri brate. Družina se ves čas prepira in zaradi gospodarske krize utaplja v dolgovih. Medtem ko se njeni bratje le s težavo prebijajo iz meseca v mesec, Leila skuje načrt, kako bi jih rešila pred na videz neizogibno usodo …

Režiserja je navdihnila resnična zgodba neke velike družine. "Zgodba se me dotakne le, če ima elemente tragedije. Če ni izrazito dramatična, me ne zanima; začutiti moram trpljenje likov. Prav to skušam razviti tudi v svojih scenarijih. V mojih filmih trpljenje običajno izvira iz dogodkov, ki sem jim bil priča v resničnem življenju in so v meni vzbudili odpor. Resničnost zaseje seme zgodbe, ki nato dobi romaneskno razsežnost," je zapisal režiser.

"Saeed Roustaee prinaša veliko, razburljivo družinsko dramo v italijansko-ameriškem slogu, s silovitimi igralskimi nastopi, spektakularnim poročnim prizorom in pridihom Viscontijevega filma Rocco in njegovi bratje ter Coppolovega Botra. V jeznem in bolečem medsebojnem obtoževanju pa je celo nekaj Arthurja Millerja," je zapisal Peter Bradshaw za The Guardian.

y51T1v_TRYQ

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.