Ne bomo pozabili na cinični eksperiment z zdravjem državljank in državljanov

Upamo, da bo premišljena izbira naslednice ali naslednika zdravstveno reformo odvrnila od poti v privatizacijo, kamor jo je zapeljal dosedanji minister 

Nekdanji minister za zdravje

Nekdanji minister za zdravje Danijel Bešič Loredan
© Borut Krajnc

V civilni iniciativi Glas ljudstva pozdravljamo odločitev predsednika vlade, da odstopi ministra za zdravje. Odločitev je prišla pozno, upamo pa, da še ne prepozno. Kako iskreni so premierovi nameni, bo najbolje pokazala izbira novega zdravstvenega ministra.

Upamo, da bo premišljena izbira naslednice ali naslednika zdravstveno reformo odvrnila od poti v privatizacijo, kamor jo je zapeljal dosedanji minister, in resnično prinesla prenovo in krepitev javnega zdravstvenega sistema, katerega temelj so javni zdravstveni zavodi in njihovi zaposleni ter solidarno javno financiranje, ki se osredotočajo na pacientke in paciente.

Obenem sporočamo, da ne bomo pozabili na cinični eksperiment z zdravjem državljank in državljanov, tako imenovani stresni test, ki si ga je privoščil Danijel Bešič Loredan, in prav tako ne na milijone, podarjene zasebnim izvajalcem, na napade in kadrovsko izčrpavanje javnih zavodov ter druga dejanja, ki so močno oslabila že tako načeti javni zdravstveni sistem. Enako pričakujemo od vlade in drugih pristojnih organov: da storjenih napak in posledične škode ne pometejo pod preprogo, temveč sprožijo ustrezne postopke za ugotavljanje ministrove odgovornosti.

Civilna iniciativa Glas ljudstva

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.