STA

 |  Družba

Ustavimo nasilje na mejah / »Migracijska politika EU naj se vrne v ustrezen pravni okvir«

Zbiranje podpisov za pobudo, ki podpira, da se ustavi mučenje in nečloveško ravnanje na evropskih mejah

Združenje Ustavimo nasilje na mejah je danes začelo zbirati podpise za evropsko državljansko pobudo z naslovom Člen 4: Ustavite mučenje in nečloveško ravnanje na evropskih mejah. V njej poziva k prepovedi nasilja pri upravljanju migracijskih tokov in nadzoru meja EU ter v tretjih državah.

Z evropsko državljansko pobudo, za katero morajo v enem letu zbrati milijon podpisov, si združenje želi Evropsko komisijo pozvati k sprejetju ustreznih regulativnih instrumentov za učinkovito izvajanje tega, kar je zapisano v 4. členu Listine EU o temeljnih pravicah. Ta določa, da ne sme biti nihče podvržen mučenju ali nečloveškemu in ponižujočemu ravnanju.

"Menimo, da je ta evropska državljanska pobuda priložnost, da se migracijska politika EU vrne v ustrezen pravni okvir. Pozivamo državljane, da se pridružijo tej pobudi in prispevajo k njenemu uspehu, najprej tako, da jo podpišejo, nato pa njeno vsebino razširijo v svojih lokalnih skupnostih."

Združenje Ustavimo nasilje na mejah

V luči tega si združenje prizadeva za prepoved uporabe vseh oblik nasilja pri upravljanju migracijskih tokov in nadzoru meja EU ter v tretjih državah.

"Menimo, da je ta evropska državljanska pobuda priložnost, da se migracijska politika EU vrne v ustrezen pravni okvir. Pozivamo državljane, da se pridružijo tej pobudi in prispevajo k njenemu uspehu, najprej tako, da jo podpišejo, nato pa njeno vsebino razširijo v svojih lokalnih skupnostih," je sporočilo združenje Ustavimo nasilje.

Podpise bodo zbirali tako na papirju kot v digitalni obliki prek povezave https://eci.ec.europa.eu/032/public/#/screen/home.

Več informacij o sodelovanju in besedilu, ki bo predlagano Evropski komisiji, pa je dostopnih na spletni strani pobude www.stopborderviolence.org.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.