STA

 |  Politika

RTV Slovenija / V četrtek glasovanje o novem predsedniku uprave

Razpisna komisija bo danes opravila pogovore s kandidati za predsednika štiričlanske uprave RTV Slovenija 

Razpisna komisija bo danes opravila pogovore s kandidati za predsednika štiričlanske uprave Radiotelevizije Slovenija (RTVS), ki izpolnjujejo pogoje po razpisu iz 9. junija. To so Zvezdan Martič, Rajko Gerič, Simon Kardum in Miha Krišelj. Svetu zavoda se bodo predstavili v četrtek, člani sveta pa bodo zatem glasovali o njih.

Krišelj je svojo strokovno pot začel na RTVS, Martič je bil v obdobju od leta 2019 do 2021 pomočnik takratne direktorice Televizije Slovenija (TVS) Natalije Gorščak, Gerič je odgovorni urednik informativnega programa na drugem sporedu TVS, Kardum pa direktor Centra urbane kulture Kino Šiška.

Kandidati za predsednika uprave RTV Slovenija so Zvezdan Martič, Rajko Gerič, Simon Kardum in Miha Krišelj. Svetu zavoda se bodo predstavili v četrtek, člani sveta pa bodo zatem glasovali o njih.

Izbrani predsednik uprave bo moral med kandidati za dva člana uprave svetu zavoda predlagati dva kandidata do 17. julija. Po neuradnih informacijah STA razpisne pogoje izpolnjujejo nekdanji pomočnik prejšnjega generalnega direktorja RTVS Igorja Kadunca Peter Dular, nekdanji generalni direktor zavoda Marko Filli, zdajšnji v. d. generalnega direktorja zavoda Andrej Grah Whatmough, Andrej Trček, ki je med drugim delal v Multimedijskem centru (MMC) RTVS, odgovorni urednik Radia Maribor Robert Levstek in Kardum, ki kandidira tako za predsednika uprave kot za člana. Predlagana kandidata se bosta svetu zavoda predstavila 19. julija, zatem pa bodo glasovali o njiju.

Tretjega člana uprave bodo iz svojih vrst izvolili zaposleni na RTVS. Prvi krog bo 25. julija. Kandidati so predsednik sveta delavcev Robert Pajek, športna novinarja Urban Laurenčič in Franci Pavšer ter voditeljica TV Dnevnika Jasmina Jamnik.

Uprava bo v skladu z novelo zakona o RTVS, ki je bila potrjena na referendumu novembra lani, vodila zavod namesto generalnega direktorja, kot je veljalo po prejšnji ureditvi. Odločala bo z večino glasov vseh svojih članov. V primeru enakega števila glasov bo odločilen glas predsednika uprave.

Svet RTVS je 30. junija sicer sklenil, da začne postopek razrešitve v. d. generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha. Dali so mu tri delovne dni časa, da odgovori na očitke iz pobude za razrešitev, ki jo je podpisalo 12 članov sveta. Med drugim mu očitajo odločitve, ki ne sodijo med tekoče posle, denimo prodajo delnic Eutelsat Communications v nasprotju s finančnim načrtom zavoda za letos. Svet zavoda še ni sporočil, ali je odgovoril na očitke.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.