Vanja Pirc

 |  Mladina 30  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Grafični roman Balkanalije

Grafični roman Balkanalije
© Arhiv umetnice

Samira Kentrić: Vizije, Skladišče Libertas, Koper

Do 02/09

Nekdanje skladišče na Kopališkem nabrežju v Kopru, ki se je prelevilo v kulturno stičišče, gosti razstavo ilustratorke Samire Kentrić. Umetnica, ki se je sprva uveljavila kot polovica tandema Eclipse, nato pa tudi kot pronicljiva vizualna komentatorka družbenega dogajanja in oblikovalka, je na njej zbrala svoja dela iz zadnjih 15 let. Med drugim si lahko ogledamo ročno risana originalna del za grafična romana Balkanalije (2015) in Adna (2020), sicer pa so na razstavi izpostavljena dela, povezana s feminizmom in novo potrebo po politični korektnosti, z razpadom Jugoslavije, posledicami begunske politike Evropske unije, pa tudi vplivnimi belimi moškimi z iracionalno agendo.

MetalDays, Vista park ob Velenjskem jezeru, Velenje

30/07—05/08

Naš daleč najbolj množično obiskan festival s skorajda dvajsetletno tradicijo, ki se je iz MetalCampa preimenoval v MetalDays, se je zaradi nesoglasij s tolminsko občino preselil ob Velenjsko jezero, kjer letos prireja enotedenski creme de la creme program, nastopilo bo namreč prek sto glasbenih skupin s samega vrha težkometalnega žanra (več na https://www.metaldays.net/). To pa ne pomeni, da je sotočje Tolminke in Soče prikrajšano za trdo kitarsko glasbo: na dan izida Mladine, v petek, 28. julija, lahko obiščete zaključek novega metalskega festivala Tolminator.

34. Poletni lutkovni pristan, več lokacij, Maribor

05/08—27/08

Lutkovno gledališče Maribor sredi poletja že tradicionalno prireja Poletni lutkovni pristan, mednarodni lutkovni festival, ki k ogledu kakovostnih lutkovnih predstav za otroke in odrasle, pa tudi k obisku delavnic, razstav, instalacij in drugih spremljevalnih dogodkov, pritegne več tisoč obiskovalcev. Letošnji festival se bo v soboto, 5. avgusta, začel s Kataleninim koncertom za majhne in velike otroke v avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor, dogodke pa lahko do konca avgusta obiščete še v obeh dvoranah Lutkovnega gledališča Maribor, na Art kampu v Mestnem parku, pred Umetnostno galerijo Maribor, na Mariborskem otoku in v Sodnem stolpu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.