Vanja Pirc

 |  Mladina 30  |  Kultura

Filmski festival Dokudoc lahko rešijo le še prostovoljni prispevki

Boj do zadnjega diha

Ena izmed projekcij na festivalu Dokudoc

Ena izmed projekcij na festivalu Dokudoc
© Dokudoc

Dokudoc je festival dokumentarnega filma, ki ga je zagnana mariborska ekipa na noge postavila leta 2011. Zavezala se je, da se bo kar najbolj sistematično in temeljito osredotočila na domačo dokumentarno produkcijo, ki je zelo močna; to zadnja leta potrjuje vrsta odličnih dokumentarcev. Tako je vidnost omogočila tudi številnim filmom, ki bi sicer ostali nevidni. Dokudoc je hitro prerasel v enega osrednjih mariborskih festivalov in hkrati v enega nepogrešljivih v filmski umetnosti na državni ravni. A zdaj, po 12 letih, je njegov obstoj resno ogrožen.

Kaj se je zgodilo? Festivalu, ki zgolj s prodajo vstopnic ne more preživeti in je tudi pri javnem sofinanciranju, ki je potrjevalo njegovo delovanje v javnem interesu, preživel predvsem zaradi predane ekipe, sta podporo letos odrekla oba ključna sofinancerja in hkrati edina, na katera se festival doma lahko obrne – država in občina.

Mestna občina Maribor je pred nekaj tedni osupnila z namero, da bo zaradi slabih finančnih razmer korenito oklestila že odobreno sofinanciranje kulture, športa, sociale in mladine. Nazadnje se je odločila, da bo sredstva za programske razpise namesto v celoti oklestila »le« za 20 odstotkov, sredstva za sofinanciranje projektov pa »le« za 40 odstotkov. Ministrica za kulturo Asta Vrečko je občini nato priskočila na pomoč z manjkajočimi sredstvi za javne zavode s področja kulture, za nevladnike pa bi morala občina poskrbeti sama. A prav primer festivala Dokudoc priča, da zanje ni poskrbela ustrezno. V odločbi, ki so jo prejeli organizatorji, piše, da je Dokudoc zelo kakovosten festival – zapisano je, da ga pripravlja utečena ekipa z dobrimi referencami in veliko izkušnjami in da gre za organizacijsko zahteven projekt, zato ga je strokovna komisija prepoznala kot »enega najbolj relevantnih« in mu namenila tudi eno najvišjih ocen –, a ga občina vseeno ne bo sofinancirala, ker je vsa sredstva že porabila.

Zato je še toliko huje, da je festival letos ostal tudi brez sredstev Slovenskega filmskega centra. Na odločbo so se organizatorji sicer pritožili, vendar neuspešno. Z ministrstva za kulturo so jim odgovorili, da imajo strokovne programske komisije pri odločanju »določeno polje proste presoje«. To velja tudi za tako rekoč vse dele odločbe, ki so bili za festivalsko ekipo sporni.

Dvojni udarec, ki je Dokudoc doletel v trenutku, ko se je že uveljavil, postal tradicionalen festival, je marsikoga pustil odprtih ust. Še zlasti zato, ker bo, če letošnjega festivala ne bo mogoče izpeljati, Dokudoc najverjetneje za vedno ugasnil. »Če izvedbe letos ne bo, je tudi prihodnje leto ne bo, ker s tem ne bo pogojev za vnovično prijavo na razpise,« pravijo organizatorji. Zato se zdaj močno trudijo preživeti in festival, ki naj bi, kot je napovedano, potekal od 14. do 17. septembra, kljub vsemu izpeljati.

A brez podpore širokih množic ne bo šlo. Podprete jih lahko z nakazilom na račun društva za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga Mitra (Ribiška 4, 2000 Maribor, SI56 6100 0000 4013 431, namen: Dokudoc 2023) ali z nakupom festivalske vrečke (11,99 evra) ali nahrbtnika (14,99 evra) prek naslova dokumentarci.si@gmail.com.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.