STA

 |  Svet

Osumljeni ruski vohuni imeli tudi ponarejene slovenske dokumente

Dva Bolgara in ena Bolgarka naj bi v Veliki Britaniji vohunili za ruske varnostne službe

Britanske oblasti so februarja pridržale tri bolgarske državljane, ki jih sumijo vohunjenja za Rusijo, poroča britanski BBC. Trojico so po plačilu varščine izpustili, obtožnica pa jih zaenkrat bremeni posestva ponarejenih potnih listov, osebnih izkaznic in drugih dokumentov, imeli naj bi tudi slovenske dokumente.

Dva Bolgara in ena Bolgarka so po prepričanju tožilstva imeli dokumente, vedoč da gre za ponaredke. Delali naj bi za ruske varnostne službe.

Poleg slovenskih, naj bi imeli tudi britanske, bolgarske, francoske, španske, italijanske, hrvaške, grške in češke dokumente.

Trojica je na Otoku živela več let, v tem času pa so opravljali različne poklice.

Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP sporočila londonska policija, so na podlagi zakonodaje o nacionalni varnosti pridržali pet oseb, med njimi tri bolgarske državljane.

Po do zdaj opravljenem preverjanju slovenska policija o priprtju oziroma pregonu bolgarskih državljanov in o najdbi ponarejenih slovenskih dokumentov ni bila obveščena, zato so v okviru mednarodnega policijskega sodelovanja zaprosili britanske varnostne organe za potrditev informacije in vse relevantne informacije, ki se nanašajo na Slovenijo, je sporočila policija.

2sokNDcM4FI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.