STA

 |  Politika

Ocena škode / »Država bo občinam zagotovila 40 odstotkov predplačil«

Predhodna ocena škode na območjih, ki jih je prizadela nedavna ujma, bo pripravljena do 1. septembra

Predhodna ocena škode na območjih, ki jih je prizadela nedavna ujma, bo pripravljena do 1. septembra. Na podlagi te ocene bodo pripravili predhodni program odprave posledic, za katerega država občinam zagotavlja 40 odstotkov predplačil, je po sestanku s predstavniki občinskih združenj pojasnil minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan.

Kot je dejal minister, tako že poteka udejanjanje prejšnji teden sprejete novele zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, po kateri bodo občine za izvedbo nujnih sanacijskih ukrepov lahko vnaprej prejele finančna sredstva do višine 40 odstotkov predhodno ocenjene škode.

Na terenu pa še vedno odpravljajo posledice obsežnih poplav. Po Brežanovih besedah se na vodotokih ukvarjajo z zagotavljanjem njihove pretočnosti. Gre za enega ključnih ukrepov, saj običajno jesen prinese tudi obilna deževja in poplave. Prav tako na vodotokih potekajo interventni ukrepi zagotavljanja stabilnosti tal, kjer je to potrebno zaradi varovanja infrastrukture ali objektov, je dodal minister.

Ob tem je napovedal, da bo država vzpostavila tehnične pisarne na terenu, ki bodo tako občinam, posameznikom, kot gospodarstvu pomagale pri iskanju pravih rešitev za odpravo posledic, obnovo obstoječih prizadetih objektov, pa tudi za novogradnje.

Sicer pa so po njegovih besedah spregovorili tudi o dolgoročnih in srednjeročnih ukrepih, kjer se bo, kot je dejal, predvsem treba soočiti tudi s preventivo, z nadaljevanjem gradnje in umeščanja protipoplavnih ukrepov. Kot je poudaril, bo pri tem zelo pomembno tudi sodelovanje občin in vseh drugih deležnikov, sredstva pa se bo zagotavljalo tako v načrtu za okrevanje in odpornost, kot tudi iz drugih virov.

NPCtvhdnb6g

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.