Vanja Pirc

 |  Mladina 34  |  Družba

Neenakost v športu 

Zmanjša jo lahko le skupni boj vseh

Ker je predsednik Španske nogometne zveze Luis Rubiales takoj po zmagi španskih nogometašic na svetovnem prvenstvu od Jenni Hermoso izsilil poljub na usta, se vrstijo pozivi k njegovi razrešitvi.

Ker je predsednik Španske nogometne zveze Luis Rubiales takoj po zmagi španskih nogometašic na svetovnem prvenstvu od Jenni Hermoso izsilil poljub na usta, se vrstijo pozivi k njegovi razrešitvi.
© Profimedia

V nedeljo se je z zmago Špank končalo svetovno prvenstvo v nogometu za ženske. Že to, da moramo pri mundialu, ki sta ga gostili Avstralija in Nova Zelandija, posebej navesti, da je šlo za prireditev za ženske, pri tekmovanjih, na katerih nastopajo moški, pa tega praviloma ne storimo, kaže, da je v športu še vedno prisotna velika neenakost. Razmere se po malem izboljšujejo, to potrjuje izjemno zanimanje za vstopnice za ogled tekem svetovnega prvenstva v nogometu za ženske, prav tako to, da športnicam le postajajo dostopne tudi druge najpomembnejše športne prireditve. Najuglednejša kolesarska dirka, Dirka po Franciji, je lani, po 119 letih obstoja, poleg tekmovanja za kolesarje uvedla še tekmovanje za kolesarke. Tour de France Femme so pred mesecem izpeljali že drugič, vendar z bistveno manj medijske pozornosti, kot je je deležno tekmovanje moških.

Vse to vpliva na odnos navijačev do športnic in njihovih dosežkov, ki je zaradi globoko zakoreninjene neenakosti pogosto sporen. Guardian je lani poročal o prvi raziskavi mnenj britanskih nogometnih navijačev moškega spola o nogometašicah. Pokazala je, da več kot dve tretjini od 2000 vprašanih gojita sovražen, seksističen ali mizogin odnos do ženskega športa. Nekateri prikrito, velika večina pa odkrito – menili so, da bi se ženske, če se že lotijo športa, morale ukvarjati z bolj »feminilnimi« športi, karkoli naj bi to že pomenilo. Velika večina vprašanih je imela tudi zelo negativen odnos do medijskega poročanja o športu žensk. V tem so videli »pozitivno diskriminacijo« ali pa »neumnost«.

Zato je tako zelo pomembno, da so športni novinarji in komentatorji izobraženi o tem, kako poročati, da sami ne bi še dodatno prispevali k širjenju nestrpnosti in neenakosti, prav tako je pomembno, da te poklice opravljajo ljudje vseh spolov in starosti. Vendar med komentatorji televizijskih prenosov športnih tekmovanj še vedno prevladujejo (starejši) moški in med njimi je kar nekaj takšnih, ki najširše občinstvo bolj ali manj pogosto nagovarjajo s pravimi mačističnimi izbruhi. Spomnimo se samo tandema Andrej Stare-Peter Kavčič, ki je v času olimpijade v Tokiu leta 2021 iz tega, da so neki norveški tekmovalki dovolili nadaljevati nastop, izpeljal zloglasno razlago, da so k temu verjetno pripomogli njeni »aduti« in »gracioznost«, s čimer je namigoval na njen privlačni videz in zapeljevanje sodnika. Te dni, ob prenosih svetovnega prvenstva v atletiki, pa poslušamo sporne opazke o delih telesa. A kot je filozofinja in pesnica Anja Zag Golob napisala na svojem profilu na Facebooku, so komentarji o nogah, prsih, zadnjici in drugih delih telesa tako pogosti, da so že pravilo, vsi pa »izražajo prikrit ali manj prikrit seksizem«.

Še ena stalnica pri slovenskih prenosih športnih tekmovanj, na katerih sodelujejo ženske, je poplava priimkov v obliki svojilnih pridevnikov. Tudi v finalu svetovnega prvenstva v nogometu jih ni manjkalo. Komentator Aleš Potočnik je Salmo Paralluelo kar naprej imenoval Paralluelova, Jenni Hermoso Hermosova, Irene Paredes je postala Paredesova, Jess Carter Carterjeva, Lucy Bronze Bronzova ... Drži, da je tudi ta raba slovnično pravilna, a zadnja leta se ji mnogi dosledno izogibajo, da bi se ognili razlagi, da ženska, katere priimek podaljšamo z -ova ali -eva, nekomu pripada. Se ne bi v tem preizkusili tudi športni komentatorji?

Neenakost v športu lahko zmanjša skupni boj vseh. A medtem ko se nogometašice – denimo zmagovite španske, pa tudi slovenske – trenutno na glas borijo proti spornemu, tudi seksističnemu vodstvu reprezentanc, jim je predsednik Svetovne nogometne zveze (FIFA) Gianni Infantino pred svetovnim prvenstvom, namesto da bi jih podprl in nemudoma začel ukrepati še sam, sporočil, naj pametno izbirajo svoje boje. Pod njim korenitih sprememb torej, žal, ni pričakovati.

A morale bi se začeti takoj. Za začetek bi moral Infantino zaščititi špansko nogometašico Jenni Hermoso, ki jo je po finalni zmagi na svetovnem prvenstvu predsednik Španske nogometne zveze Luis Rubiales poljubil brez njene privolitve, nato pa je zveza objavila še njeno lažno izjavo, da se odlično razumeta. Španski premier Sanchez je že zahteval funkcionarjev odstop.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.