STA

 |  Svet

Rusija / Aretirali moškega, osumljenega vohunjenja za ZDA

Ruska varnostna služba (FSB) je danes sporočila, da so aretirali ruskega državljana Roberta Šonova, nekdanjega zaposlenega na ameriškem konzulatu

Ruska varnostna služba (FSB) je danes sporočila, da so aretirali ruskega državljana Roberta Šonova, nekdanjega zaposlenega na ameriškem konzulatu v Vladivostoku, zaradi suma, da je Washingtonu predajal informacije o vojni v Ukrajini. To naj bi počel od septembra lani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Informacije, ki jih je zbiral Šonov, so po navedbah FSB poleg "podatkov o poteku ruske posebne vojaške operacije v Ukrajini" vključevale informacije o mobilizaciji vojakov v Rusiji, pa tudi o "problematičnih elementih in ocenah njihovega vpliva na javne proteste pred ruskimi predsedniškimi volitvami leta 2024".

Za svoje aktivnosti naj bi prejemal plačilo, deloval pa naj bi po navodilih dveh uslužbencev veleposlaništva ZDA v Moskvi, Jeffreyja Silina in Davida Bernsteina, ki naj bi ju prav tako zaslišali, je še sporočila FSB.

Šonova obtožujejo "sodelovanja s tujo vlado in predajanja občutljivih informacij", za kar je zagrožena kazen do osem let zapora. Po navedbah ruske tiskovne agencije Interfax je obtoženi svoja dejanja že priznal.

Ruske oblasti so od začetka ofenzive proti Ukrajini februarja lani aretirale večje število ljudi, ki so obtoženi, da delajo za Kijev ali vohunijo za zahodne vlade, še poroča AFP.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.