STA

 |  Svet

Ukrajina / Volitve v času vojne?

Za izvedbo volitev bi bila sicer potrebna sprememba zakonodaje, saj volitve v času vojnega stanja niso dovoljene

Volitve v Ukrajini bi lahko kljub vojni potekale naslednje leto, je v intervjuju za Deutsche Welle izjavil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Za njihovo izvedbo bi bila potrebna sprememba zakonodaje, saj volitve v času vojnega stanja niso dovoljene, in finančna pomoč ukrajinskih zaveznic, je dodal.

"V skladu z veljavno zakonodajo je prepovedano izvesti volitve v času vojnega stanja," je dejal v intervjuju, ki ga je v nedeljo objavil njegov urad. Poleg spremembe zakonodaje je kot pogoj za pravočasno izvedbo volitev izpostavil tudi finančno pomoč ZDA in EU.

"Volitev ne bom izvedel na kredit, prav tako ne bom prerazporedil sredstev za obrambo," je opozoril. Dodal je, da volitve v času miru stanejo okoli 135 milijonov dolarjev, ni pa prepričan, koliko bi stale v času vojne, poroča nemški portal Deutsche Welle.

Velik izziv za izvedbo legitimnih volitev bi bil tudi, kako omogočiti glasovanje sedmim milijonom ukrajinskih beguncev in vojakom na fronti. "Danes branijo demokracijo in ne dati jim te priložnosti zaradi vojne ne bi bilo pošteno," je poudaril.

"Volitev ne bom izvedel na kredit, prav tako ne bom prerazporedil sredstev za obrambo."

Volodimir Zelenski,
ukrajinski predsednik

Vojna v Ukrajini divja že več kot 18 mesecev. Izvedba parlamentarnih volitev 29. oktobra, kot je bilo prvotno načrtovano, ne bo mogoča, saj je vojno stanje v veljavi do sredine novembra. Podobna usoda bi lahko grozila tudi predsedniškim volitvam, predvidenim za 31. marec 2024.

Po mnenju opazovalcev se Zelenskemu obeta zmaga na predsedniških volitvah, njegovi stranki Služabnik naroda pa verjetno ne bi uspelo dobiti večine na parlamentarnih volitvah, saj jo pretresa vrsta škandalov. V parlamentu je stranka že odvisna od podpore poslancev iz drugih strank.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.