STA

 |  Svet

ZDA / Sojenje Trumpu se bo začelo 4. marca 2024

Nekdanji ameriški predsednik je datum za začetek sojenja v ponedeljek označil za vmešavanje v volitve

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump se je zaradi obtožnice v četrtek predal oblastem v Georgii. Po plačilu varščine 200.000 dolarjev pa na sojenje čaka na prostosti.

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump se je zaradi obtožnice v četrtek predal oblastem v Georgii. Po plačilu varščine 200.000 dolarjev pa na sojenje čaka na prostosti.
© Gage Skidmore / Flickr

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je datum za začetek sojenja, ki ga je v ponedeljek določila  zvezna sodnica Tanya Chutkanza, označil za vmešavanje v volitve, saj se bo začelo dan pred t. i. super torkom, ko bodo republikanci izbirali svojega predsedniškega kandidata. Trumpu bodo 4. marca 2024 začeli soditi zaradi obtožb poskusov sprevračanja rezultatov predsedniških volitev leta 2020.

"Danes mi je pristranska sodnica, ki sovraži Trumpa, dala samo dva meseca podaljška, točno to, kar si je naša koruptivna vlada želela, super torek," je Trump zapisal na svojem družbenem omrežju Truth Social. Ob tem je glavnega tožilca Jacka Smitha označil za norega in poudaril, da gre za vmešavanje v volitve.

Napovedal je pritožbo, čeprav se na datume za začetek sojenja običajno ni možno pritožiti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Danes mi je pristranska sodnica, ki sovraži Trumpa, dala samo dva meseca podaljška, točno to, kar si je naša koruptivna vlada želela, super torek."

Donald Trump,
nekdanji ameriški predsednik

Državna tožilka okrožja Fulton v Georgii Fani Willis je proti Trumpu in osemnajstim soobtoženim vložila obtožnico zaradi poskusov vplivanja na uradnike, da spremenijo izide volitev pred tremi leti, na katerih je Trump izgubil proti demokratskemu kandidatu Joeju Bidnu.

Willis je preiskavo začela že februarja 2021 zaradi telefonskega klica Trumpa sekretarju Georgie Bradu Raffenspergerju z zahtevo, naj mu nekje najde 11.780 glasov, kolikor jih potrebuje za volilno zmago proti Bidnu v Georgii. Trump se bo moral v Georgii med drugim spopasti še z obtožbami o laganju uradnim osebam, ponarejanju dokumentov in spodbujanju h kršenju prisege.

Nekdanji predsednik se je zaradi obtožnice v četrtek predal oblastem v Georgii. Po plačilu varščine 200.000 dolarjev pa na sojenje čaka na prostosti. Trump sicer vztraja, da ga sodno preganjajo, ker želijo vplivati na predsedniško tekmo za volitve prihodnje leto, saj je kljub štirim obtožnicam favorit za republikanskega predsedniškega kandidata.

7ofq2eVvjSs

O_kmDQC5lS8

Mf6wCoCocz8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.