STA

 |  Svet

Pogreb Prigožina / Vodja skupine Wagner pokopan v zaprtem krogu

Putin je Prigožina opisal kot nadarjenega človeka, ki je delal napake. V Kremlju so zavrnili govorice, da naj bi ruske oblasti odredile Prigožinov umor.

Na pokopališču v Sankt Peterburgu so pokopali vodjo ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenija Prigožina, ki je prejšnji teden umrl v strmoglavljenju letala, je danes sporočila medijska služba Wagnerja in dodala, da je pogreb potekal v zasebnem krogu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Slovo od Jevgenija Viktoroviča je potekalo v zaprtem krogu. Tisti, ki se želijo posloviti, lahko obiščejo pokopališče Porohovsko," so še zapisali v izjavi in pojasnili, da je bil pogreb zaprt za javnost.

Nekateri analitiki menijo, da bi lahko grob Prigožina sedaj postal romarski kraj za tisoče njegovih privržencev.

Prigožin je prejšnjo sredo umrl v letalski nesreči, ko je letalo z desetimi osebami na krovu strmoglavilo med letom iz Moskve v Sankt Peterburg. Umrlo je vseh sedem potnikov in trije člani posadke. Da je bil med njimi tudi Prigožin, so ruski preiskovalci s pomočjo genske analize potrdili v nedeljo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prejšnji teden izrekel sožalje preminulim v strmoglavljenju letala in dogodek označil za tragedijo. Prigožina pa je opisal kot nadarjenega človeka, ki je delal napake. V Kremlju so kmalu zatem zavrnili govorice, da naj bi ruske oblasti odredile Prigožinov umor.

Kremelj je danes sporočil, da se Putin ne bo udeležil pogreba. "Predsednikova prisotnost ni predvidena," je na vprašanje novinarjev odgovoril tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. "O pogrebu nimamo informacij. Odločitve v zvezi s tem bodo sprejeli družinski člani in prijatelji pokojnega," je še dodal.

Nekateri ruski mediji so medtem poročali, da je danes v Sankt Petersburgu potekala tudi pogrebna slovesnost za Valerija Čekalova, dolgoletnega Prigožinovega prijatelja in vodje logistike skupine Wagner, ki je bil prav tako med umrlimi v letalski nesreči.

6ta_e8SpsNo

1CIpBVtqNc0

0WdH78Pxkmo

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.