»Empatija je prvi korak na poti do sprave«

Mednarodno uveljavljena makedonska filmska režiserka Teona Strugar Mitevska o novem filmu Najsrečnejši človek na svetu, pa tudi o pritiskih, ki jih doživlja kot umetnica, in tem, zakaj želi svet narediti boljši

Teona Strugar Mitevska se je v zadnjem desetletju uveljavila kot ena od daleč najuspešnejših filmskih ustvarjalk na Balkanu.

Teona Strugar Mitevska se je v zadnjem desetletju uveljavila kot ena od daleč najuspešnejših filmskih ustvarjalk na Balkanu.
© osebni arhiv

Slovita makedonska režiserka Teona Strugar Mitevska (rojena 1974 v Skopju) bo v četrtek, 7. septembra, v ljubljanskem Kinodvoru slovenskemu občinstvu premierno predstavila svoj najnovejši celovečerec Najsrečnejši človek na svetu, koprodukcijo, pri kateri je sodelovala tudi naša produkcijska hiša Vertigo. Zgodba, ki (tudi s pomočjo absurdnega črnega humorja) odpira vprašanja, povezana s povojnimi travmami Sarajevčanov, se odvija na hitrostnih zmenkarijah, kjer protagonistka spozna človeka, ki je nanjo streljal med obleganjem Sarajeva.

Režiserka, ki se je sprva v Skopju in kasneje v Philadelphii šolala za slikarko in grafično oblikovalko, nato pa končala podiplomski študij na newyorški univerzi Tisch School of Arts, zdaj živi v Belgiji. Njeni izrazito družbenokritični, pogosto feministični in zadnje čase tudi precej satirični filmi v njeni domovini (in onkraj) dvigujejo ogromno prahu: Dan brez imena (2017) je celo pristal na črnem seznamu makedonskih cenzorjev.

Že njen prvi kratki film Veta (2001) je bil na Berlinalu, enem najpomembnejših filmskih festivalov, nagrajen s posebno omembo žirije, njeni celovečerci – posnela jih je že sedem – pa so poželi zmagoslavje na številnih filmskih festivalih širom po svetu. Njen predzadnji film, feministična satira Bog obstaja, ime ji je Petrunija (2019), je dobitnik kar tridesetih nagrad, med drugim dveh nagrad na Berlinalu, nagrade LUX in nagrade Art kino mreže Slovenije. Izjemno uspešen je tudi novi film Najsrečnejši človek na svetu, ki je bil z nagradami med drugim ovenčan na festivalih v Göteborgu, Pulju in kalifornijskem mestu Palm Springs, slavil pa je tudi na Festivalu slovenskega filma, kjer je prejel vesno za najboljšo masko, kostumografijo in manjšinsko koprodukcijo.

Nedavno ste izjavili, da bi zgodbo, ki jo pripovedujete v filmu Najsrečnejši človek na svetu, povedali slej ko prej, da je bilo to neizogibno, da ste le čakali na pravi čas. Zakaj je ravno zdaj pravi čas? 

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.