STA

 |  Svet

Ukrajina / Lani več kot 900 žrtev kasetnega streliva

Rusija je od začetka invazije na Ukrajino obsežno uporabljala tako staro zalogo kot novo razvito kasetno strelivo

V Ukrajini so lani zabeležili več kot 900 žrtev kasetnega streliva, večinoma civilistov, je danes sporočilo mednarodno civilno gibanje Koalicija za kasetno strelivo (CMC). Po navedbah CMC ga je v velikem obsegu uporabljala Rusija, v manjšem pa tudi Ukrajina, ugotovitve iz letnega poročila koalicije povzemajo tuje tiskovne agencije.

Rusija je od začetka invazije na Ukrajino obsežno uporabljala tako staro zalogo kot novo razvito kasetno strelivo, je v letnem poročilu navedlo gibanje s sedežem v Ženevi. Zaradi tega je lani umrlo ali bilo ranjenih 916 ljudi, med katerimi je bilo 855 civilistov, 58 vojakov in trije strokovnjaki za odstranjevanje min.

Te žrtve so predstavljale levji delež svetovnega števila žrtev tega streliva, ki je lani znašalo 1172, kar je največje letno število odkar je CMC leta 2010 začela zbirati podatke o tem, sicer s konvencijo iz leta 2008 prepovedanem strelivu. Eden od avtorjev poročila Loren Persi je ob tem poudaril, da veliko žrtev tudi ni bilo zabeleženih.

CMC je v poročilu pojasnila, da je bilo 890 zabeleženih žrtev kasetnega streliva v Ukrajini, od tega 294 smrtnih, posledica napadov z uporabo kasetnega streliva iz letal ali topništva. 26 ljudi je bilo žrtev neeksplodiranega streliva, ki ostane po uporabi tega orožja.

Poleg Ukrajine je CMC uporabo kasetnega streliva lani med drugim zabeležila tudi v Siriji in Mjanmaru, kjer so našteli skupno 71 žrtev.

Kasetno strelivo vsebuje več manjših bomb, ki se po izstrelitvi razpršijo nad širokim območjem. Namenjeno je uničevanju tankov in druge opreme ter vojakov, saj lahko zadene več tarč naenkrat. Za njim ostane veliko neeksplodiranega streliva, ki predstavlja nevarnost za civiliste po spopadih tudi desetletja kasneje.

Konvencijo o prepovedi kasetnih bomb je doslej podpisalo več kot 120 držav članic, vendar je nekatere še niso ratificirale. Med podpisnicami sicer ni ZDA, Rusije, Mjanmara in Sirije.

PIfhwbLLGY0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.