Izak Košir

 |  Mladina 36  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Fotografije Franciske Legát iz serije Hellish Eden

Fotografije Franciske Legát iz serije Hellish Eden

Drugačni svetovi 2023, Galerija Photon in Kino Šiška, Ljubljana

Do 29/09

Ljubljanska Galerija Photon letos obeležuje dvajsetletnico delovanja in deseto obletnico, odkar je zaživela njena izpostava na Dunaju. V tem času so skupno organizirali več kot 200 razstav, svoje mednarodno delovanje pa razširili še na Madžarsko. V počastitev jubileja je na dveh ljubljanskih lokacijah, ob Galeriji Photon še v bližnjem Kinu Šiška, na ogled skupinska razstava desetih finalistov in finalistk, ki so najbolj prepričali žirijo na 11. Photonovem mednarodnem natečaju. Prvo nagrado je prejela Emma Szabó (Madžarska), drugo Rene Ketiš (Slovenija), tretjo pa Franciska Legát (Madžarska). Slavje se bo nadaljevalo tudi pozneje; 10. oktobra, na dan, ko so pred dvema desetletjema pripravili prvo razstavo, bodo odprli razstavo Hermana Pivka, enega naših najbolj samosvojih fotografov. Več na www.photon.si.

30-letnica Metelkove, AKC Metelkova, Ljubljana

08/09—09/09

Natanko trideset let mineva, odkar je civilna družba zasedla nekdanjo vojašnico JLA na ljubljanski Metelkovi in s tem preprečila njeno rušenje. Avtonomna kulturna cona (AKC) Metelkova je danes nepogrešljivi del prestolnice in okroglo obletnico bodo obeležili z bogatim kulturnim pogramom v vseh metelkovskih klubih. Vrhunec praznovanja bo v petek, 8. septembra, ko se bo že ob 18.30 na Letnem vrtu Gala Hale začel Kapa Records Fest (Haiku Garden, Čao Portorož, Spiral Mind, The Canyon Observer). V Menzi pri koritu bodo oder zavzele skupine Spaceship Earth, Vacuum, Lazarette Noir in Divje jezero (ob 20.30), v klubu Gromka pa Paragraf 11, Sranje, Natt in S.O.R. (ob 21. uri). V drugih klubih bodo za glasbo večinoma skrbeli didžeji. Praznovanje se bo nadaljevalo v soboto, 9. septembra, in sicer na Letnem vrtu Gala Hale s klubskim večerom Dance the night away (ob 20. uri), v Channel Zero z bendoma Challenger in Nightcrawler (ob 20. uri), v klubih Monokel in Tiffany pa z Ustanovo (ob 23. uri). Več na www. metelkovamesto.org.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.