STA

 |  Svet

Sojenje Trumpu naj bi trajalo štiri mesece

Zaslišali naj bi približno 150 prič

Donald Trump, nekdanji predsednik ZDA

Donald Trump, nekdanji predsednik ZDA
© www.rawpixel.com

Sojenje v primeru poskusa volilne goljufije v ameriški zvezni državi Georgia proti nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu in 18 soobtoženim bo trajalo predvidoma štiri mesece, je v sredo na branju obtožnice ocenilo tožilstvo. To naj bi med procesom zaslišalo približno 150 prič, še vedno pa ni jasno, kdaj naj bi se sojenje začelo.

Predvidena časovnica sojenja ne vključuje postopka izbire porote. Tožilstvo se je ob tem zavzelo, da bi se proces začel že oktobra, vendar je bil sodnik v zadevi do tega skeptičen. Odločitev glede razporeda sojenja bo po navedbah britanskega BBC sprejel konec tega ali v začetku prihodnjega tedna.

Trump je ena od 19 oseb, obtoženih kovanja zarote z namenom spodbijanja izida volitev v Georgii leta 2020, na katerih je zmagal demokratski kandidat Joe Biden. Nekdanji predsednik ZDA, ki je obtožen 13 kaznivih dejanj, se je ob tem odpovedal pravici do prisotnosti na sredinem branju obtožnice. Konec avgusta se je na sodišču tudi izrekel za nedolžnega.

Poleg obtožbe o kovanju zarote se bo moral Trump v Georgii med drugim spopasti še z obtožbami o laganju uradnim osebam, ponarejanju dokumentov in spodbujanju h kršenju prisege.

Podrobnosti o sojenju medtem ostajajo nejasne. Več obtožencev naj bi poskušalo svoj primer ločiti od ostalih, doseči hitrejše sojenje ali prenos procesa na drugo sodišče, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Trump je sicer večkrat zanikal kakršno koli kršitev in sodne procese proti sebi označil za politično motivirane. Vztraja, da ga sodno preganjajo z željo po vplivanju na tekmo pred predsedniškimi volitvami prihodnje leto, saj je kljub štirim obtožnicam favorit za republikanskega predsedniškega kandidata.

V Washingtonu se bo sojenje v zvezi s prizadevanji za spreobrnitev izida volitev leta 2020 proti Trumpu začelo 4. marca prihodnje leto. Obtožbe v tem primeru med drugim vključujejo tudi zaroto za oviranje uradnega postopka in se nanašajo na skupno sejo kongresa 6. januarja 2021, ki je bila tarča napada Trumpovih podpornikov.

Sodni proces proti Trumpu zaradi neprimernega ravnanja z zaupnimi dokumenti se bo na Floridi začel 20. maja prihodnje leto, sodni proces v državi New York zaradi kaznivih dejanj, povezanih s plačilom pornografski igralki za molk o spolnem razmerju, pa je razpisan za 25. marec.

Jn36t1MLEj4

oZblUe4cLvQ

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.