STA

 |  Svet

Dodik umaknil grožnje / »Nekega dne ga bomo izgnali«

Milorad Dodik, politični vodja Srbov v BiH, ne priznava avtoritete Christiana Schmidta kot predstavnika mednarodne skupnosti, ker njegovega imenovanja leta 2021 zaradi zadržkov Rusije in Kitajske ni potrdil Varnostni svet Združenih narodov (ZN)

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je v nedeljo umaknil svoje grožnje visokemu predstavniku mednarodne skupnosti v BiH Christianu Schmidtu in zagotovil, da proti njemu ne bodo uporabili sile, če bo prišel v to bosansko-hercegovsko entiteto. Pred tem je minuli teden Dodik grozil z izgonom Schmidta, ta pa je kljub temu napovedal obisk.

"Nihče od nas ne bo uporabil sile, to je bolj kazanje mišic, ki ga bodo poskušali oni," je v nedeljo po poročanju portala Klix.ba izjavil Dodik. "Nekega dne ga bomo izgnali," je še napovedal in poudaril, da Schimdt ni dobrodošel v Republiki Srbski in njenih institucijah.

Predsednik bosansko-hercegovske entitete je ponovil, da Schimdt ni bil izbran v skladu z daytonskim mirovnim sporazumom in postopki v Varnostnem svetu Združenih narodov. Po njegovih besedah ljudje od njega zahtevajo, da Schmidta razglasi za nezaželeno osebo.

Politični vodja Srbov v BiH ne priznava Schmidtove avtoritete kot predstavnika mednarodne skupnosti, ker njegovega imenovanja leta 2021 zaradi zadržkov Rusije in Kitajske ni potrdil Varnostni svet ZN.

"Nihče od nas ne bo uporabil sile, to je bolj kazanje mišic, ki ga bodo poskušali oni."

Milorad Dodik,
predsednik Republike Srbske

Minuli teden je dejal, da pripravljajo odlok, na podlagi katerega bo policija pridržala in deportirala Schmidta, ko bo prišel v Republiko Srbsko. Če bi bil na njenem ozemlju v tranzitu, bi mu zagotovili spremstvo, da bi entiteto čim hitreje prešel.

Schimdt je nato napovedal, da bo v prihodnjih dneh obiskal Republiko Srbsko, in opozoril, da bi Dodik moral ustaviti svojo "egocentrično norost". Dodikove grožnje sta obsodili tudi Evropska unija in ZDA.

Dodik je v nedeljo še sporočil, da bi bilo zaradi Schimdtove varnosti bolje, da nikoli več ne pride v Republiko Srbsko. Dodal je, da bo policija preprečila morebitne incidente, ni pa izključil nevšečnosti, če bi visoki predstavnik naslednji teden vendarle prišel v to entiteto.

Dodik je s Schmidtom zadnje mesece v sporu zaradi več zadev. Med drugim je parlament v Banjaluki junija sprejel zakon o nepriznavanju odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH. Zaradi tega je tožilstvo BiH vložilo obtožnico proti Dodiku. Če ga bodo spoznali za krivega, mu grozi do pet let zapora.

OJE42l5dW2U

9Zqm42ZGJvs

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.